Посещението на зъболекар за много хора се приравнява на подвиг. И това не е изненадващо – прясното в паметта ни старо оборудване, обезболяващи с ниско качество и болка при лечение на много заболявания на венците и на зъбите.

Разбира се, днес денталната медицина претърпя значителни изменения: лекарите гарантират лечение без болка и без да си го спомняме.

Познаването на много процеси и изучаване на механизма за развитие на патологията позволяват избягване на много усложнения.

Но все пак остават някои загадки, които терзаят умовете на зъболекари вече повече от век, например, като феноменът на взривяващия се зъб, който се предшества от силен зъбобол.

Практика на зъболекари в Пенсилвания

За първи път феноменът е описан през 1859 г. Авторът на статията е зъболекар, който притежава много годишен клиничен опит, литературен талант и наблюдателност.

По щастлива или трагична случайност в неговата практика имало няколко пациенти с детонирали зъби. И едва 42 години след първия опит зъболекарят решил да сподели своите наблюдения с научния свят.

В публикуваната зъболекарят описал страданията на своя пациент-свещеник.

Описанието било толкова подробно, че много от четящите го усетили почти същият зъбобол, който изпитал свещенослужителят.

Когато свещеникът обикалял из своя дом след безсънна нощ, напълно изнемощял, усетил внезапен тласък в устната кухина, който може да се сравни с прострелване.

В резултат зъбът буквално се разпаднал на части, а болката изчезнала, за което свещеникът побързал да съобщи на своята жена и дете.

В своята пояснителна записка зъболекарят отбелязва, че след облекчаване на болката, пациентът спал около денонощие, а на сутринта вече бил в добро здраве.

Важно е, че при преглед на устната кухина не били установени увреждания на лигавицата, тоест детонацията била с малка мощност.

В периода от 1847 до 1855 г. били регистрирани още 2 подобни случая, също при жители на Пенсилвания с подобен сценарий – силен зъбобол – избухване – облекчение.

Виновна ли е болката?

Анализ на научните списания показва, че подобни случаи е имало не само в практиката на този зъболекар. През 1874 г. на страницата на своя книга друг зъболекар описва подобен случай.

След мъчителна, изнурителна болка зъбът на пациентката, също бил кътник, се разпаднал с такъв тласък, че загубила равновесие.

Въпреки сходството на симптомите, имало и разлики, в другия описан случай освен от загуба на равновесие пациентката се оплаквала от загуба на слуха, може да се каже краткотрайна. Слухът се възстановил, но далеч не веднага.

Каква е причината за феномена?

Фантазия на пациентите, допълнителна с красивото описание на зъболекарите или някакви химически и физични процеси неизвестни и необясними.

Трудно е да се отговори на този въпрос, но има няколко правдоподобни теории.

Още в първия случай е изложена теорията, че причината за взривяване на зъба е свободната топлина, която се събирала в кухината и оказвала натиск върху стената на зъба отвътре.

След като обаче била установена причината за кариеса, неговите усложнения и определена ролята на бактериите в този процес, теорията била напълно развенчана.

Загадка, да и само това

И до днес учените не могат с точност да назоват причината за взривната болка в зъба в буквалния смисъл на тази дума. Липсата на отговори може да се припише на недостатъчната база достоверни данни, фрагменти от зъби и прегледи на устната кухина.