Как тези вещества, които се образуват в много малки количества, определят нашето настроение?

Хормоните са химически вещества, които оказват огромно влияние върху регулацията на почти всички физиологични процеси. Освен това хормоните отговарят и за нашето психоемоционално състояние. Те участват непосредствено във формирането на нашето настроение, въздействат на организма при стрес, депресии и при други състояния.

Ето списък с основните участници, играещи водеща роля във формирането на нашето добро настроение:

• Допамин – най-важният невротрансмитер, който помага на човек бързо да се адаптира в непозната среда и да взема необходимите решения. Ако в организма на човека съществува недоимък на този хормон, то той е нерешителен и не е уверен в себе си. Допаминът отговаря за наличието на положителни чувства към другите хора, за усещането на удовлетвореност и радост.

• Серотонин или „хормон на щастието“ – образува се в големи количества по време на еуфория, екстаз, като неговите нива се понижават значително при депресия. За образуването на серотонин е необходимо наличието в организма на човека на аминокиселината триптофан. Следва да се отбележи, че това вещества се явява „строителен материал“ за серотонина.

Богатите на триптофан храни са тези източници на животински белтъчини, морските дарове, гъбите, овесът, фъстъците, фурми. За образуването на серотонин е необходима светлина и именно поради това разгарът на депресиите е есенно-зимният период, когато светлата част от денонощието е сравнително кратка – около 8 часа.

• Окситоцин – неврохормон, който прави хората по-добри, внимателни и доверчиви. Също се нарича и „хормон на любовта“, който подбужда човек да защитава „своите“ и да води борба с всеки, който може да причини вреда на близките му.

Установено е, че нивата на окситоцина се повишават при контакт между хората, особено по време на полов акт между мъж и жена. И концентрациите на хормона се покачват както при нежния, така и при силния пол. При жените е от съществено значение за формирането на майчинския инстинкт.

• Тироксин – един от хормоните, който се синтезира от щитовидната жлеза. Съвсем основателно може да бъде наречен хормонът на раздразнителността. Ако в организма се образува прекалено много, то човек е твърде раздразнителен и често се ядосва абсолютно напразно.

При нормални нива тироксинът е един от хормоните-регулатори на нервната дейност, а също и спомага за преодоляването на стреса.

• Адреналин –хормон, който принуждава човек да вземе решение от типа „бий или бягай“. Именно адреналинът е причината да сме в състояние да проявяваме агресия и да изгледаме опасни в очите на съперника.

Повишаването на нивото на адреналина е възможно при занимания със спорт, при секс, а също и когато се намираме в епицентъра на екстремни ситуации. А за успокоение, тоест за понижаване на концентрациите на този хормон в кръвта, помагат успокояващите растителни препарати.

Хората с адреналинен тип нервна система по-често от останалите правят секс, много обичат екстремните видове спортове , силните усещания и изобщо всякакъв вид дейност, която способства за синтеза на адреналин.

• Норадреналин – хормон, отговарящ за позитивното отношение към реалността и за доброто настроение. Също както и адреналина, норадреналинът обуславя бързото вземане на решения от типа „бий или бягай“, но в по-малка степен, отколкото това прави адреналинът.

Установено е, че ниските нива на норадреналин в организма водят до депресия и мелахонлични състояния.