Еректилната дисфункция, или иначе казано импотентността, е доста разпространено заболяване. Изчислено е, че около 50% от всички мъже на възраст от 40 до 70 години ще изпитат проявленията на това състояние в една или друга степен.

Защо възниква и как храната може да повлияе на ерекцията

Как храненето е свързано с отслабването на ерекцията

Определени храни, които мъжът често яде, могат да увеличат риска от отслабването на ерекцията, тъй като еректилната дисфункция е свързана с кръвообращението.

За активен интимен живот е важно здравето на съдовете, затова е необходимо да се консумират полезни храни и менюто на мъжете да се състои основно от тях.

Научен обзор от 2018 г. показва, че еректилната дисфункция по-рядко се среща при мъжете, които спазват или поне частично се придържат към средиземноморска диета.

Намаляването на килограмите води до подобряване на еректилната функция при мъже с наднормено тегло и затлъстяване. А при мъжете, които ядат много мазна, пържена храна, пият газирано, качеството на спермата е по-ниско.

Храните, които се отразяват най-зле на ерекцията

Някои храни отнемат мъжката сила, като пряко или косвено влияят на хормоналния фон, кръвообращението и на други маркери на здравето, важни за поддържането на интимен живот.

За мъжете е важно да ги ограничават или поне на първо време да се опитат да ги намалят в менюто си.

1.Храни на основата на соя

Ако за жените храни на основата на соя са полезни след настъпване на менопауза, тъй като поддържат образуването на женски полови хормони – естрогени, то за мъжете соята може да стане проблем.

Проведено наскоро изследване показва, че приемът на 2 лъжички прах от соев белтък на ден понижавало нивата на тестостерон в организма на мъжете с 19% след четири седмици. Соевият белтък е най-често срещаният компонент на спортното хранене.

2.Пържени храни

Пържени картофи, гъби, месо и други варианти на ястия с коричка, са вредни за здравето на мъжете, като вредата нараства с всяко приготвено ястие.

Проблемът е в това, че в пържените и преработените храни се съдържат трансмазнини, които увеличават нивата на лошия холестерол в организма.

Употребата на голямо количество такива мазнини води до възникване на атеросклероза, влияейки на притока на кръв към половия член на мъжа.

3.Алкохолни напитки

Възникването на проблеми с потентността след прекомерна употреба на алкохол – не е новост, наблюдава се при много мъже.

Същевременно честата употреба на алкохол влияе на кръвообращението и на нивото на тестостерон в организма на мъжа.

На различните хора алкохолът въздейства по специфичен начин – може да възпрепятства появата на ерекция, да предизвика прекомерна еякулация или съвсем да понижи половото влечение.

4.Храни от рафинирано брашно

Белият хляб, сладкишите и другите тестени изделия са вредни за здравето на мъжете, ако се употребяват в големи количества.

Преобладаването на прости въглехидрати в менюто може да доведе до трупане на излишни килограми, а това на свой ред да повлияе на нивото на тестостерона.

Съгласно изследване, проведено от Университета Бъфало, у участниците в експеримента, страдащи от затлъстяване, но които нямат захарен диабет, нивото на тестостерон било под нормата.

5.Преработено месо

Това е голяма група храни, в която влизат полуфабрикати, колбаси, месни деликатеси, пушени меса, стейкове.

Обединява ги това, че в тях се съдържат много наситени мазнини, а също и други съединения, които са способни да повишават нивото на холестерол в организма и се нарушава кръвообращението.

6.Храни с добавена захар

Сред тях влизат сладкарските изделия, напитките и другите сладки тестени изделия, те съдържат ударна доза захар или заместители.

Опасността от тези храни за мъжете е, че може да доведе до ускоряване на атеросклероза и да доведе до други заболявания, които увреждат нервната и сърдечно-съдовата система.

А здравето и на двете системи е много важно за постигането на ерекция и за желанието за интимна близост. Това показва изследване, проведено през 2002 г.

7.Ментов чай

Една ментова напитка преди лягане не е от значение, но ако мъжът често си прави ментов чай, това може да повлияе неблагоприятно на потентността му.

В научен експеримент, резултатите от който са публикувани в списанието по Урология, на една групи мишки давали обикновена вода, а на другата ментов чай. Резултатът е, е при втората тестостеронът бил по-нисък, затова и учените препоръчват на мъжете да не прекаляват с ментовия чай.

За дълъг и активен живот, включително и на интимното поле, е важно правилното хранене, като към този момент една от най-добрите системи е средиземноморската диета.