Какво е летен отпуск без море и плаж? И за да премине почивката на море без неприятни изненади, по-добре предварително да се подготвим за отпуск, включително и като потърсим полезна информация за женското здраве.

Какви хигиенни средства да изберем за менструация по време на отпуск

В разгара на сезона на летните отпуски много жени се интересуват от въпроса за къпането в море или в басейн по време на менструация. Със сигурност никой не би желал да си разваля дългоочакваният отпуск на морето, затова и много жени прибягват до хормонални препарати с цел отлагане на менструацията.

Това да се прави обаче е нежелателно и дори опасно – в края на краищата по време на менструация може да се плува в морето или в басейна, но неправилният прием на хормонални средства може да наруши цикъла и да доведе до други отклонения в репродуктивната система.

При плуване налягането във водата възпрепятства попадането на менструална кръв във водата. Това може да се случи само при резки движения кихане и кашлица.

За предотвратяване попадането на менструална кръв във водата се препоръчва използването на хигиенни средства.

Най-подходящи са тампоните и менструалните чаши – необходимо е те да се поставят във влагалището непосредствено преди къпане и веднага да се сменят след излизане от водата.

Превръзките за тази цел, разбира се, не са подходящи. В първите дни на менструацията при повечето жени теченията са по-обилни. Затова и въздържането от къпане следва да е именно в този времеви интервал.

При умерени и оскъдни менструални течения с използване на тампони и менструални чаши можем да плуваме спокойно.

По-лесно ли се хваща инфекция във водата при менструация

Съществува мнение, че къпането в море/басейн по време на менструация повишава риска от различни инфекции. Следва да се посочи, че това е заблуда.

Разбира се, къпането в мръсни водоеми, особено в езера и язовири, наистина повишава риска от заразяване, но наличието или отсъствието на менструация няма значение за това.

Постарайте се къпането да е в чиста вода – в морето има вълни, и там водата се изчиства от само себе си или пък в басейн. Ако имате съмнения в чистотата на басейните, то по-добре да се избягва плуването в тях не само в критичните дни, но и без значение в кой ден на цикъла.

Колко е опасен мокрият бански за жените

В сезона на летните отпуски не по-малко актуален е проблемът с мокрия бански. Наистина ли е опасно дълго да се носи мокър бански, и възможно ли е развитие на инфекциозни заболявания заради него.

Въпреки разпространените заблуди пикочният мехур и пикочопроводите не могат да се простудят.

Възпалението на уретрата, пикочния мехур или придатъците на матката става само под влияние на активация на условно-патогенната микрофлора, която присъства в норма почти при всички.

Влажната и топла среда с минимална циркулация на въздуха, която се създава в областта на перинеума заради продължително носене на мокър бански, наистина способства за растежа на бактериите и гъбичките.

Солената морска вода и дезинфекциращите средства в басейните оказват допълнително раздразващо действие, попадайки на нежната и чувствителна кожа и лигавиците на външните полови органи.

Така при продължителен контакт на интимната зона с мокра, още повече със солена дреха, повишава риска от развитие на някои заболявания:

  • Уретрит – възпаление на пикочния канал;
  • Цистит – възпаление на пикочния мехур;
  • Вулвовагинит – възпаление на вулвата и влагалището, при несвоевременно лечение е възможно развитие на възпаление на маточните придатъци – яйчниците и маточните тръби. За щастие, това се случва доста рядко.

Мокрият бански може да е причина и за развитие на различни дерматити, най-често с алергична природа.

Какво да правим за предотвратяване на неприятни ситуации по време на почивка

  • След като излезем от водата, преди да тръгнем да се връщаме към хотела или към стаята, която сме наели – задължително трябва да сменим банския и да се преоблечем в сухи и чисти дрехи;
  • При усещане за хлад след излизане от водата следва веднага да се преоблечем;
  • При повишена чувствителност на кожата в интимната зона, а също и при склонност към чести рецидивиращи цистити и кандидозни вагинити – млечница, е необходимо да се обръща специално внимание на продължителността на носене на мокрия бански. Старайте се да го сменяте по-често и да се преобличате колкото се може по-бързо в сухо долно бельо.