Храненето, отчитащо особеностите на 2-та пола, способства за запазването на здравето.

Организмите на мъжете и жените твърде силно се отличават един от друг и не само по видимите вторични полови признаци.

В съответствие с особеностите на анатомията, физиологията и биохимията представителите на силния и нежния пол по различен начин боледуват от една и съща болест, същото се отнася и за реакцията на лекарствата.

Но мъжете и жените, следвайки семейните навици се хранят практически еднакво. Диетолозите препоръчват придържането към полов подход по отношение на храненето, който ще ви помогне да запазите здравето си дълги години.

Зехтин и ленено масло

Не е необходимо да се напомня, че на жените им са необходими по-малко калории – те и тежат по-малко и темповете на основния им метаболизъм са по-забавени. При съставянето на хранителния режим също следва да се имат предвид особеностите на пола.

Средно на 1 кг телесна маса и на мъжете и на жените е необходимо да получават 0.8-1 грам белтъчини.

Модерните протеинови диети, които включват храни с белтъчини над 1.5 грама на килограм са вредни и за 2-та пола, тъй като способстват за увеличаване „изхвърлянето“ на калция на организма и за образуване на големи количества пикочна киселина.

При мъжете това води до повишаването на риска от остеопороза, а при мъжете – от подагра и бъбречна-каменна болест. Освен това завишеното потребление на белтъци като цяло, на такива от животински произход - от обработено месо и от птици води до покачване на телесната маса.

Това показва данните от изследването European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), в което участвали 89 432 мъже и жени от 5 държави в продължение на 6.5 години.

Нарастването на популярността на диетите за отслабване и като цяло на стремежа на хората да нормализират теглото си доведе и до широкото разпространение на хранителните режими, ограничаващи до максимум приема на мазнини.

Но хората, които се придържат към такива диети изобщо не вземат предвид, че мазнините са необходими за правилната функция на нервната, имунната и на ендокринната система.

Мъжките и женските полови хормони, а също и тези синтезирани от кората на надбъбречните жлези, регулиращи устойчивостта на организма към стрес, се отнасят към липидите.

Съсирването на кръвта, възпалителните и алергичните реакции се осъществяват благодарение на мазнините, постъпващи с храната и превръщащи се в организма в активни метаболити.

Съгласно препоръките на българското министерство на здравеопазването, съдържанието на мазнини в храните, консумирани в рамките на 1 ден, е необходимо да съставлява 30% от общия дневен калориен прием. При това 30% от тях трябва да се падат на мазнините от животински произход – най-добре е, ако това бъде мазна морска риба.

Според диетолози, от растителните масла за предпочитане е зехтинът – източник на мононаситена олеинова киселина. Някои специалисти по диететика препоръчват да се заменя това скъпо растително масло с родното слънчогледово, ленено или от рапица.

Но последните 2 са полезни само за жените, тъй като съдържащата се в тях омега-3 алфа-линоленова киселина /АЛК/има благоприятен ефект върху мастния обмен и върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

А на мъжете тези масла могат да навредят. Затова силният пол е най-добре да ги избягва. Наскоро бяха получени противоречиви данни за влиянието на АЛК върху развитието на рака на простатата.