Да използваме ли микровълнови печки у дома – това е въпрос, който тормози много хора. С оглед на развиващите се технологии времето за извършване на домашните задължения се е съкратило значително. Всички сте чували добре познатата фраза „Човек е това, което яде“.

Оказва се, че приготвянето на храната има също толкова голямо значение, колкото и произхода й. Микровълновата печка се е превърнала в едно популярно устройство, което позволява бързо готвене за всеки, като с това пести важно време.

Стремежът на хората да спестят време е спомогнал за направата на много подобрения в бита. По магазините се предлагат най-различни храни, които могат да бъдат сготвени буквално за секунди с помощта на микровълновите фурни. Но задавали ли сте си някога въпроса колко много може да изгубите от хранителната стойност на храната приготвена по този начин?

Все по-голям е процентът на домакинствата, които разполагат с печка от този тип. Още с появата им на пазара започва да се говори за вредното електромагнитно излъчване и за евентуалната вреда, която биха могли да окажат на здравето.

Нискочестотни вълни преобразуват суровата храна в готов за консумиране вид, но не всички храни са подходящи за готвене по този начин. За да предпазите здравето си, е желателно е да избягвате готвенето на няколко вида храни в микровълнова печка.

1. Аспержи

Ако сте любители на здравословното хранене и обичате да похапвате зеленчуци, то тогава се старайте да ги консумирате сурови. Обработката на аспержите в микровълнова ви гарантира загуба на полезни за организма елементи. Пролетният зеленчук е богат на антиоксиданти, а също и на витамин C, който със сигурност ще изгубите при термично обработване. Причината за това е, че витамините B иC се от групата витамини, които са разтворими във вода и поради това се разграждат лесно при такъв вид приготвяне.

2. Кърма

Важно е всяка бъдеща и настояща майка да знае, че кърмата носи ключови за бебето полезни бактерии. Благодарение на тях детето ще расте здраво и силно. Съхраняването на кърмата в бебешки шишета и повторното й затопляне в микровълнова печка ще намали тези полезни бактерии. Не използвайте този домакински уред за затопляне или замразяване на кърмата, тъй като той ще елиминира полезните свойства на кърмата.

3. Броколи

Също както аспержите, броколите не се нуждаят от печене в микровълнова. Причините са отново същите. Консумацията на зеленчуците в суров вид е най-доброто решение за вашето здраве. Ако сте решили да спазвате хранителен режим е добре да обръщате внимание и на готвенето като цяло.

4. Сушени люти чушки

Ако сте почитатели на пикантната храна и искате да добавите люти чушки към вашето любимо ястие, не го правете в микровълнова фурна. В лютите чушки се съдържат високи количества желязо, селен и магнезий, които ще се изпарят при готвенето. Заедно с тях ще се изпари и капсаицинът – основното вещество, което прави чушките люти. Поради тази причина те не трябва да се слагат към ястие в тези печки.

5. Замразени плодове

Не топлете замразените плодове, а вместо това ги оставете в купа на стайна температура. Плодовете, които са замразени губят хранителна стойност още при пакетирането. За да не се лишавате от останалите полезни съставки не размразявайте по изкуствен път.