Какво представлява лошият дъх?

Лошият дъх, известен също като халитоза, може да бъде изключително досаден и да предизвиква постоянно неудобство, особено при социални взаимодействия.

Възможните причини за лошия дъх са разнообразни и включват фактори като храната, която консумираме, сухотата в устата или употребата на тютюневи изделия.

Някои храни, особено такива с интензивен аромат, като чесън и лук, могат да оставят запах в устата след консумацията си.

В такива случаи използването на безалкохолни устни води или препарати за изплакване на устата може да помогне в намаляването на лошия дъх.

Освен това, консумирането на свежи плодове и зеленчуци, които имат почистващ ефект върху устната кухина, може да помогне за премахването на неприятния запах.

Сухотата в устата е също една от честите причини за лошия дъх. Слюнката играе важна роля в намаляването на бактериите в устата, които могат да причинят неприятен мирис.

Ако устата ви е суха, може да се обърнете към безалкохолни устни води или да погледнете лекарствени средства, които стимулират слюнообразуването.

Тютюневите изделия, като цигари или пури, могат да оставят интензивен и неприятен дъх. В допълнение към това, тютюневите продукти са свързани с редица други заболявания на устната кухина и дихателната система.

Прекратяването на употребата на тютюн може да подобри не само устния дъх, но и общото ви здраве.

Важно е да се отбележи, че лошият дъх може да бъде и симптом на някакво заболяване или проблем в организма.

Някои от тях включват инфекции в устата, проблеми със синусите, хранопровода или дори проблеми със стомашно-чревния тракт.

В тези случаи, препоръчително е да се консултирате със своя стоматолог или лекар, за да бъде извършена подробна оценка на причините за лошия дъх и да се намери подходящо лечение.

Здравето на устната кухина е от съществено значение за намаляването или напълно премахване на лошия дъх.

Симптоми на халитоза (лош дъх)

Много от хората дори не знаят, че имат лош дъх или симптомите му да са само временни. Миризмата често зависи от източника или причината за лошия дъх.

Някои от по-често срещаните симптоми са:

 • Неприятна миризма при отваряне на устата;
 • Неприятен или кисел вкус или промяна на вкуса в устата;
 • Сухота в устата;
 • Повърхността на езика е покрита с тънък бял слой.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Поддържането на добра устна хигиена е от съществено значение за предотвратяване на лошия дъх, но в някои случаи причината може да бъде по-сложна и изисква професионална консултация.

Ако след прилагането на правилна хигиена на устната кухина все още се сблъсквате с проблема, е препоръчително да се консултирате със стоматолог. Те са обучени да диагностицират и лекуват различни причини за лошия дъх.

Също така, важно е да се обърне внимание на лошия дъх при бебета или малки деца. Това може да бъде признак за инфекция или недиагностицирано заболяване.

В такива случаи е препоръчително да се консултирате с лекуващия ви лекар или зъболекар, за да се направи подробна оценка на състоянието на детето.

Притежаването на свеж дъх е важна част от общата ни хигиена и самочувствие. Ако проблемът продължава да се появява, не се колебайте да потърсите професионална помощ, за да можете да намерите най-доброто решение за вашата устна хигиена и здраве.

Лечение на халитоза

Поддържането на добра орална хигиена е в повечето случаи единственото, което е необходимо, за да избавите от лошия дъх. За тази цел вие трябва да:

 • Миете най-малко два пъти дневно зъбите с паста зъби
 • По възможност мийте зъбите си след всяко хранене
 • Мийте и езика когато си миете зъбите като използвате другата страна на четката за зъби.
 • Сменяйте четката си за зъби на всеки 2-3 месеца
 • Почиствайте редовно междузъбните пространства с конец за зъби като трябва много да внимавате, за да избегнете нараняване на венците.
 • Препоръчително е да си правите профилактични стоматологични прегледи поне два пъти годишно като здравната каса покрива частично единия профилактичен стоматологичен преглед и вие заплащате 1.80 лева за него, а за втория ще трябва да заплатите в пълен размер, който е 7.50 лева, тъй като не е в включен в пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК.
 • Постепенно ограничавайте цигарите, като крайната ви цел трябва да бъде пълното им спиране
 • Поддържайте влажността в устата си като пиете достатъчно течности.
 • Избягвайте храни като лук и чесън, които причиняват лош дъх
 • Дъвченето на дъвки без захар и на бонбони без захар стимулира слюноотделянето, а това спомага за ограничаването на неприятната миризма в устата.
 • Водата за уста осигурява временно прикриване на лошия дъх, но не е в състояние да отстрани основната причина за него.
 • Дъвченето на мента също временно премахва неприятната миризма в устата
 • Содата бикарбонат е чудесно средство за почистване на зъбите и за поддържането на свеж дъх. За по-свеж дъх поръсете малко сода за хляб върху навлажнена четка за зъби и изчеткайте зъбите си.
 • Яжте пресни зеленчуци като моркови и целина, които премахват плаката и устата ви започва да мирише приятно.
 • Сиренето също премахва плаката и неприятната миризма в устата, затова можете да хапвате нискомаслено сирене за закуска, за да бъде дъха ви свеж
 • Дъвчете семена от ароматни подправки като карамфил, кардамон и копър след хранене, тъй като семената съдържат силни противомикробни вещества, които премахват лошата миризма в устата.