Все по-често по рафтовете на магазините срещаме храни, обогатени с различни добавки.

В яйцата добавят селен, към солта йод, към зърнените храни добавят витамини и минерали, включително и желязо.

Полезни ли са тези храни, няма ли да навредят на хората, които ги консумират?

Могат ли подобни храни да навредят на здравето?

Хранителни продукти – обикновени и обогатени

Днес диетолозите, а също и лекарите са мнение, че постоянно страдаме от дефицит на хранителни вещества, витамини и минерали.

Днес по магазините има голям избор както от месни и рибни продукти, така и от плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Но все пак тези хранителни продукти не могат напълно да покрият нуждите на организма.

Макар и през зимата и през ранната пролет да можем да си позволим салати от пресни краставици, домати и плодове, витамините все пак не ни достигат.

Преди няколко поколения нашите прадеди през зимата са хапвали само картофи и зеле и са се чувствали отлично.

Защо храненето се е променило така?

Съвременните технологии са виновни за загубата на полезните свойства на хранителните продукти, които трябва да се съхраняват пресни дълго време и да се транспортират на далечни разстояния.

За дефицита на хранителни вещества способстват и модерните технологии за отглеждане на плодове в оранжерии с ускорено узряване.

Дефицит на витамини в храната – откъде се появява?

Множество изследвания показват, че плодовете и зеленчуците, които се изглеждат със съвременните технологии, страдат от дефицит на витамини.

Така например, плодовете имат 10 пъти по-малко витамин С и А, отколкото тези, които са отглеждани при естествени условия.

И за да покрием всички загуби на витамини, трябва да ядем 10 пъти по-голямо количество подобни храни, което е физически невъзможно.

Да добавим и намаляването на калорийния разход.

Средно един жител на голям града приема 2000-2500 килокалории, а преди 50-80 години с физически труд хората са изгаряли 2 пъти повече.

Съответно, са покривали разходваните витамини от храната.

Днес обаче не можем да си набавим физиологичната норма витамини от количеството храна, която консумираме.

А трябва да превишим количествата храна, която изяждаме няколко пъти.

За да си набавим днес необходимото количество витамин В1, трябва да изядем около 600 грама черен хляб или около 800 грама месо.

Но това не е рационално от гледна точка на правилното хранене. Това е причината все по-често да се предлагат храни обогатени с витамини.

Да добавим и факта, че много хора в опит да нормализират теглото ограничават храненето, и съответно консумират още по-малко витамини.

Намаляването на калоричността на менюто до 1500-1800 килокалории довежда до критично нисък прием на витамини и минерали от храната.

Това налага допълнително да се приемат някои микроелементи – йод, калций или желязо, а също и витамини.

На помощ вместо добавките идват храните, обогатени с тези витамини и минерали.

Полезни ли са храните с добавено желязо, калций или други витамини и минерали?

На пръв поглед изглежда, че храните с допълнително желязо, магнезий или витамини трябва да помогнат на хората да станат по-здрави.

Но всъщност не всичко е толкова хубаво.

Първо, много е трудно точно да дозираме желязото, както и другите витамини и минерали.

Затова потребителят не би могъл да разбере, какво количество добавки приема от тези храни.