Хранителната зависимост е нещо като неудържимост по отношение на една или няколко храни. Най-често на хората с такава зависимост ги издава наднорменото тегло. Но зависимостта от храна може да възникне и при човек, който изглежда, че има нормална фигура.

А пълните хора далеч невинаги страдат от хранителни зависимости. Как да определите дали имате подобен вид зависимост?

Какво представлява хранителната зависимост?

Храната е необходима на човека за утоляване на глада. Но не е тайна, че е и източник на удоволствие. Ние всички понякога злоупотребяваме с любимите ни храни, особено по празниците. Но зависимите хора правят това постоянно.

Хранителната зависимост представлява подсъзнателно нарушение на самата същност на приемането на храната. В този случай хранителните продукти не като средство за утоляване на глада, а като основният и практически единственият способ за получаване на психологическо удовлетворение.

Според лекари, поведението на хората с хранителни зависимости е подобно на това на наркоманите. Те посягат към любимите си продукти, за да облекчат стреса. Храната им е необходима за справянето с тревогата, стреса и за получаване на приятни емоции. Тези хора често обвиняват себе си за преяждането.

Важно!

Според диетолози няма такова понятие като „кръгла комплементация“, но има – наднормено тегло, причините за което могат да бъдат няколко, включително и обичайното преяждане и недостиг на физическа активност.

Доказано е, че при хората с хранителна зависимост се установяват подобни химични процеси, както при алкохолиците и наркоманите. Човек със зависимост от храна, подобно на алкохолика, е готов да яде, докато хранителните продукти в дома му не свършат.

С течение на времето у тях се развива привикване и организмът им не се удовлетворява от предишните количества храна.

Но зависимостта от храната не означава задължително, че човек има наднормено тегло. Ако човек прекалява с вредни, но любими храни, то хранителният му режим ще се състои основно от тях.

Ограничаването на калориите помага на хората с такъв проблем да държат теглото си в норма, но неговото тяло ще страда от недостиг на полезни вещества.

Тялото залинява, кожата се отпуска. Косата на тези хора започва да капе, а зъбите им се разрушават.

Как да заподозрете у себе си хранителна зависимост?

Единен критерий за определяне на хранителния „наркоман“ няма. Но ако вие сте забелязали у вас следните симптоми, следва да се замислите сериозно, не е ли възникнала у вас зависимост от храна?

Остра необходимост от любима храна или храни – същевременно за постигане на желаното емоционално състояние се изисква все по-голямо количество от тях.
Постоянно увеличаване на порциите на любимите храни – постоянен спътник на хората с хранителна зависимост е преяждането.

Не ви ли се струва, че ядете прекалено много и обикновено вредна храна? Ако порциите ви постоянно се увеличават е време да биете тревога.

Глад, който се съпровожда от безпокойство – обикновено при нормални условия гладът не се съпровожда с психологическо неудобство. Но хората с хранителна зависимост често започват да се тревожат, да нервничат, ако усещат глад.

Как да се справите с зависимостта от храна?

Ако отношенията с храната преминават разумните граници, без лечение е трудно да се мине. Справянето с хранителната зависимост се постига с психотерапия и със специално подбран хранителен режим.