Болка, продължаваща повече от 3 месеца, се явява хронична. По цял свят стотици милиони живеят с хронична болка и търсят средства за нейното отстраняване.

Причини за нейното възникване могат да бъдат травми, заболявания, а в някои случаи установяването на техния произход е просто невъзможно.

За справяне с болките най-често се използват обезболяващи, но понякога и те се оказват неефективни.

Изследванията показват, че на ефективността на препаратите действат качеството и продължителността на съня.

Хронична болка и неефективност на обезболяващите

Качество на съня и болка

При хронични болки някои намират облекчение в йогата, медитацията и в други практики.

За много те се явяват изход, средства, позволяващи да усетят цялата пълнота на живота, както и за намаляване на болезнените усещания.

Но не може да се каже със 100% гаранция коя от практиките ще подейства е невъзможно, но всичко е индивидуално.

Ново изследване, проведено от учени от САЩ, позволява да се установи връзка между нарушения на качеството на съня, чувствителността и ефективността на обезболяващите.

Резултатите от изследването дават възможност да се погледне по нов начин на изписваните обезболяващи. А тези, които ги приемат, най-накрая да се избавят от неприятните усещания и да подобрят качеството си на живот.

Пълноценният сън е най-важното

Албан Латремолер и Хлоя Александре са невробиолози, водещи автори на изследването. Основната им цел е оценка на влиянието на недоспиването върху чувствителността към безболезнени и болкови въздействия.

Изследвали влиянието на популярни обезболяващи на основата на ибупрофен и морфин, а също способстващи бодърстването – кофеин, на чувствителност към болка.

Екипът изследователи контролирали циклите на съня и сензорната чувствителност при мишки, изучавали данните от електроенцефалография и електромиография.

Мишките били разпределени в 2 групи – с нормален и пълноценен сън и такива с нарушения. Изследователи открили начин да нарушат съня на мишките, но без да им предизвикат страх и стрес.

С помощта на развлечения, играчки и сетивен контакт с животните учените повлияли на продължителността на техния сън.

В периода на бодърстването се измервали на нива на стрес и на чувствителност към болка. 

Измервали я с контролируемо въздействие на топлина, студ и натиск, също мишките били изложени на действие на капсаицин – съединение от пикантната чушка чили.

Основната цел на изследването била да се определи колко време е необходимо на мишките, за да осъзнаят болката и да се отдръпнат от нейните източници.

Кога не са ефективни обезболяващите

От анализа на получените данни се установява тясна връзка между недоспиване и повишена чувствителност към болка.

Мишки, лишени от качествен и пълноценен сън в рамките на 5 дни, показват значително по-висока болкова чувствителност в сравнение с тези от контролната група, тоест с нормален сън.

Мишките са били абсолютно здрави, хранели се еднакво с тези от контролната група и били държани при сходни условия.

Най-удивителното откритие на това изследване е фактът, че обезболяващите таблетки, очевидно не са ефективни при лишаване от пълноценен сън.

Нито препаратите на основата на ибупрофен, нито на основата на морфин не могли да променят повишената чувствителност към дразнители на гризачите, лишени от пълноценен сън.

Точно обратно действал кофеинът, който способствал за отстраняване на хиперчувствителност, предизвикани от остро и хронично недоспиване.

При хронични нарушения на съня и безсъние се предполага, че кофеинът и подобните на него препарати действали като обезболяващо.

В контролната група гризачи, чиито сън бил пълноценен, обезболяващ ефект на кофеина не се наблюдавал.

Болки и сънни разстройства

Данните, получени при изследванията, свидетелстват, че при хронична болка тези, които приемат обезболяващи и не се наспиват, не усещат достатъчно облекчение.

От друга страна, болката е една от причините за безсъние и други нарушения на съня, като се формира порочен кръг, измъкването от който е трудно. Но това има първостепенно значение.

Нов тип таблетки

При хронични болки би трябвало в комбинация с обезболяващи да се изписват препарати, които улесняват заспиването както и такива, които ни поддържат бодри през деня.

Някои обезболяващи всъщност допринасят за влошаване качеството на съня, затова трябва да се внимава при избор.