Стафилококова пневмония е доста често протичащ възпалителен процес в белите дробове, който често се усложнява с различни деструктивни нарушения.

Това заболяване се характеризира с наличие на изразени клинични проявления и е с високо ниво на леталност.

Стафилококова пневмония – как възниква

В основната рискова група при тази патология са деца, макар и при възрастните също да се развива.

Прогнозата при това състояние винаги изисква повишено внимание. Ако лечението не е било своевременно започнато, вероятността от летален изход е много висока.

Сред възможните усложнения са гнойно увреждане на плеврата, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

В напреднал стадий възпалителната реакция е възможно да се разпространи към перикарда, обвивката на главния мозък и към много други органи с формиране на гнойни възпалителни огнища в тях.

Причини и рискови фактори

Стафолококите са причина за извънболнична бактериална пневмония в 10% от случаите. Този патологичен процес е с много тежко протичане. Рецидиви често се наблюдават и след клинично оздравяване на болния.

Според различни данни, нивото на леталност при това заболяване съставлява от 30 до 70%.

Установено е, че най-често тази патология се среща сред деца на възраст до 5 години, а също и в напреднала възраст. Заболеваемостта се повишава значително при студено време.

Провокатор на стафилококова пневмония най-често е златист стафилокок. Тази бактерия е със сферична форма и се отнася към грамположителните.

За първи път златистият стафилокок е изолиран през 1880 г. Съществуват голям брой заболявания, които се предизвикват от тази бактерия.

Според статистиката се открива при приблизително 20% от хората в състава на микрофлората на горните дихателни пътища.

Развитието на тази болест най-често е в резултат на това, че възбудителят е попаднал в белите дробове по хематогенен път.

На второ място по разпространение е аспирационният път на заразяване, но е възможно да се реализира и инхалационен механизъм. 

В някои случаи възпалителният процес в белите дробове възниква първично, но най-често е вследствие на друго инфекциозно заболяване.

Стафилококовата пневмония възниква на фона на понижен имунитет.

Вредни навици, прекарани хирургични интервенции, имуносупресивна терапия, тежки соматични заболявания, чести респираторни инфекции – всичко това се отразява неблагоприятно на имунната система. Повишава се вероятността от формиране на възпалителен процес.

Към предразполагащите фактори са и продължителен престой на изкуствено дишане, интубация на трахеята, неправилно назначена терапия с антибиотици.

Симптоми при стафилококова пневмония

Симптомите при този патологичен процес могат значително да се различават при всеки конкретен болен.

Това пряко зависи от индивидуалните особености на организма, бактериалният щам и т.н. Но в преобладаващия брой случаи клиничната картина нараства стремително с прогресиращо влошаване на общото състояние на болния човек.

На практика при всеки от вариантите присъстват симптоми като изразена интоксикация, допълваща се с болки в гърдите, пристъпообразна кашлица и усилващ се задух.

Заболяването най-често протича в булозна форма, при която в белите дробове се формират мехури с диаметър от 5 до 10 см.

Обикновено при този вариант се развива кратък фебрилен период, липса на изразен задух и относително благоприятна прогноза.

Със значително по-тежко протичане е инфилтративната форма. Съпровожда се с рязко изразена интоксикация и силна диспнея, до задушаване.

Възможно е развитие на огнищна пневмосклероза. Още една от формите и възникване на гнойник, което се проявява със симптоми като повишение на телесната температура до и над 39 градуса.

След като абсцесът се спука възниква продуктивна кашлица, като се наблюдава отделяне на обилна храчка, която е с гноен характер.

Диагностика и лечение на болестта

Диагнозата при стафилококова пневмония се поставя с преглед в съвкупност с рентгенография на белите дробове. Понякога е възможно да е необходима компютърна томография.

При назначена пълна кръвна картина присъстват признаци на бактериално възпаление. За потвърждаване на стафилококовата природа са показни микробиологично изследване на храчки, кръв, а също и серологични тестове.

Стафилококовата пневмония се лекува с антибактериални препарати. Средно курсът антибиотици е от 3 до 4 седмици.

Допълнително се провеждат мероприятия по дезинтоксикация, назначават се бронхолитици, инхалационни кортикостероиди и т.н.

Профилактика

Основни методи за профилактика са повишаване на нивата на имунна защита и своевременна санация на съществуващите в организма инфекциозни огнища.