Нека за начало да уточним, що за понятие е това – „хронични заболяване”. Навярно в живота на всеки е имало периоди, когато една или друга болест напомня за себе си за първи път.

Естествено, първото, което трябва да направим, да се обърнем към личния лекар, който да ни препрати към специалист. В повечето случаи правилната диагностика и своевременно започнатото лечение – това е гаранция за успешно оздравяване.

Но се случва и човек да не се обърне към лекар, сам да избере как да лекува, а може и да си помисли, че само ще мине.

С времето симптомите на заболяването са престанали да го безпокоят, но изчезнала ли е болестта?

Човешкият организъм има огромни компенсаторни възможности, тоест лесно се приспособява към новите условия. Заболяването може и да не мине, а просто да продължи да живее с вас в статус на хронично.

Всяка клетка на организма започва да функционира малко по-силно от обичайното, за да бъдат забелязани дефектите на функциите на органите и тъканите и да забележите.

Но най-неприятното, което може да се случи при пациенти с хронични заболявания, това е тяхното обостряне и прогресиране. А това се случи при нарастване на натоварването на организма като цяло.

Разбира се, бременността – това е рязко нарастване на натоварването върху всички органи и тъкани на жената. И без обостряне при бременност трудно може да се мине, ако не се обръща достатъчно внимание на здравето.

Най-добрият съвет, който може да бъде даден – това е прегледи и изследвания преди бременност, лечение на всички заболявания преди зачеване.

Привеждане на всички патологии в продължителен период на ремисия. Причината е, че приемът на повечето препарати при бременност е нежелателен.

Но често се случва бременност вече да е настъпила, и въпреки внимателната подготовка за зачеването, обостряне все пак да се е случило. Най-важното е да се запази спокойствие и да се доверим на лекуващия лекар.

Сега медицината е на високо ниво, и обострянията на хронични заболявания в различните срокове на износване да са напълно разрешими и преодолими. Кои са хроничните заболявания, които най-често се обострят в период на бременност?

Хронични заболявания и бременност – сърдечни проблеми

Ако бъдещата майка има хронични заболявания на сърдечно-съдовата система – хипертония, сърдечни пороци и др., трябва да се помни, че натоварването на сърцето по време на бременност нараства с пъти. И за това трябва да има готовност.

Правилните препоръки могат да бъдат дадени и от кардиолог – назначаване на необходимите изследвания, диагностика, и най-важното коригиране на медикаментозната терапия.

Най-голямото натоварване на сърцето на бременната се пада на първия триместър и от 28 до 32 седмица на бременността. В тези срокове е важно внимателно да се следят стойностите на кръвното налягане.

Разширени вени

Варикозната болест може да създаде дискомфорт във всеки период на бременността. С наддаването на килограми натоварването върху съдовете нараства, преразпределя се кръв по вените, а растящата матка притиска долната празна вена.

Това води до застой на кръв в областта на малкия таз и на краката и прогресиране на заболяването.

Внимание, бъбреците

Бъбречните заболявания заслужават не по-малко внимание, тъй като са неблагоприятни със своите обостряния. Това е висок риск от усложнения на бременността и на раждането. Всеки орган изпитва голямо натоварване при бременност, а ако е увреден, то това е огромно изпитание на организма за здравина.