Ако можехме да премахнем всичко от човешкото тяло, отвътре и отвън, всички обитаващи там микроорганизми, теглото на всеки от нас би се понижило с няколко килограма, без да се налага да отслабваме.

Бактериите ни населяват отвътре, където е топло и уютно, те покриват цялата повърхност на тялото.

Но в някои места се събират особено много бактерии и те невинаги са безобидни. Кои са най-мръсните места в човешкия организъм?

Кои части на тялото трябва да мием особено внимателно?

1. Кожа под косата на главата и по тялото

На участъците от кожата с окосмяване, бактериите са повече, отколкото на голите.

Защото там микроорганизмите се чувстват много по-комфортно – промиването на тези участъци е значително по-трудно, на кожен себум и пот, които са отлична среда за размножаване на микроби, е повече от достатъчно.

По косата се отлага прах, а не всички си мият косата всеки ден.

За мъжете е още по-трудно, тъй като при тях космите са повече и отделянето на пот е по-интензивно. При тях към най-населените с бактерии места се добавят още и кожата под брадата и под мустаците.

2. Подмускулни вдлъбнатини и областта на слабините

Микроорганизмите там просто процъфтяват, за което свидетелстват и миризмите, които се свикнали да смятаме за миризма на пот.

Всъщност при здрав човек потта почти не мирише, а миризмите се появяват вследствие размножаването на бактерии, обитаващи в зоната на повишено потоотделяне.

А тъй като тези участъци се намират под дрехите, то там, на тъмно и топло и влажността и микробите са повече. Особено в случаите, когато „стопанинът” на тялото пренебрегва процедурата за премахване на космите в слабините и подмишниците.

Анус

Това място е традиционно и по напълно разбираеми причини се смята за най-мръсно. Тук се намира отвърстието, чрез което организмът се избавя от отпадъците от жизнената дейност с доста непривлекателни свойства.

Мястото е потайно, винаги скрито под дрехите и кожните гънки. Не е изненадващо, че в тази област бактериите се размножават най-бързо.

Кожни гънки

Особено много такива места имат пълните хора. На тях им се налага да се грижат за своето тяло по-добре, тъй като всяка гънка е истински рай за микроорганизми, гъбички и т.н.

При жените с голям бюст такива гънки се образуват, дори и да са стройни. Понякога там се развива дерматит и гъбички.

Устна кухина – рай за бактериите

През устата в нашия организъм постъпват храна и течности, но това съвсем не означава, че устната кухина се отличава от останалото тяло с чистота.

Точно обратното – именно там се открива голямо количество бактерии с различни свойства.

Влажност, топлина, изобилие от храна – истински рай за микроскопичните обитатели.

Миенето на зъбите решава проблема за кратко. А постоянно никой не си мие зъбите.

Затова по-добре да не мислим за целувките, когато бактериите влизат в съприкосновение едни с други и се обменят.

Все пак нищо по-добро от целувката на любимия човек и с неговите бактерии. Ако животът и щастието са общи, то същото се отнася и за бактериите.

Носоглътка

Да, и тук се натрупват много бактерии. През носа в организма постъпва въздух, и функцията на органа, е да произвежда първично почистване от прах и бактерии, които се отлагат по стените на носоглътката.