Какво представляват разширените вени?

Разширените вени представляват усукани и уголемени вени в близост до повърхността на кожата. Най-често те се появяват по краката в областта под коляното до глезените. Те обикновено не са сериозни, но понякога могат да доведат и до други проблеми.

Разширените вени се причиняват от отслабените клапи на вените на краката. Обикновено еднопосочните клапани във вените тласкат кръвта от краката нагоре към сърцето.

Когато клапите не функционират правилно част от кръвта започва да се събира и налягането във вената се повишава. Вените стават слаби, уголемени и се усукват.

Разширените вени често са наследствени, но с напредването на възрастта рискът от появата им също се повишава.

При хората с наднормено тегло, при бременните и при тези, чиято работа е свързана с продължително стоене в изправено положение, без да се движат или да могат да седнат някъде, също могат да се появят разширени вени.

Какви са симптомите на разширени вени?

Вените, които са разширени изглеждат тъмно сини, подути и извити под кожата. Някои хора не усещат никакви симптоми. Леките симптоми могат да бъдат:

 • Тежест, парене, болка, усещане за умора в краката.Проявата на симптомите е възможно да се задълбочи, след като стоите прави продължително време, без възможност да се движите или сте се седнали, но нямате възможност да ставате често.
 • Подуване на краката и глезените.
 • Сърбеж над разширените вени.

По-сериозни симптоми при разширени вени могат да бъдат:

 • Силно подуване на краката
 • Подуване и болка в прасеца, след като сте стояли седнали или прави продължително време.
 • Кожата в областта, където са разширените вени може да се промени като например промени цвета си, стане по-суха и по-тънка, дори е възможно да се възпали. Ако не се вземат мерки за облекчаване на симптомите е много вероятно да се отворят и рани или при минимална травма на мястото, където са разширените вени, да започне кървене.

При разширени вени можем и сами да си помогнем, без да налага да се консултираме с лекар като:

 • При възможност вдигайте високо краката и ако краката ви се подуват е добре, когато спите краката ви да са повдигнати. За тази цел можете да сложите няколко възглавници под краката си.
 • Избягвайте продължително стоене в седнало или изправено положение.
 • Трябва да ходите поне 40 минути дневно и да правите физически упражнения като не е препоръчително вдигане на тежести.
 • Правете студени бани на краката като това е особено наложително през настоящия летен сезон.
 • Ако вашето тегло наднормено е препоръчително да го нормализирате като комбинирате здравословен начин на хранене с физически упражнения, тъй като при наднормено тегло тежестта върху краката е още по-голяма и вероятността от увеличаване на количеството разширени вени е напълно реална.
 • Противопоказно е при разширени вени е да кръстосвате краката си, тъй като така съсредоточавате тежестта на единия крак върху другия.
 • Ако сте принудени да стоите прави на едно място продължително време е добре често да сменяте крака, върху който пада тежестта на тялото.

Когато ви се налага да стоите седнали дълго време можете да правите това упражнение за стимулиране на кръвообращението на краката: застанете на пръсти като така петата ви е повдигната нагоре, след това я свалете, направете 10 повторения.