Главоболието е симптом, който може да сигнализира за множество заболявания. А когато деца и тийнейджъри се оплакват, че ги боли главата, родителите не обръщат внимание. Смятат, че си измислят, защото не желаят да си учат уроците или да си подреждат стаята.

Хронично главоболие при подрастващи - защо се развива

Подобно небрежно отношение към проблема може да стане причина за хронифициране на главоболието. Дори и да се обърне внимание своевременно, то причината невинаги се изяснява веднага. 

Трудно се открива връзка между тензионно главоболие, болките в шията и раменете, запушеното ухо и дори с изтръпване на пръстите с патологии на захапката.

Каква е ролята на темпоромандибуларната става във формирането и преминаването на главоболието от напрежение към хронично.

Тензионно главоболие – разпространение

Подрастващите описват този вид главоболие като притискащи, неприятни усещания, сякаш имат шлем или обръч на главата, който я притиска и не може да се свали.

Неприятните усещания се локализират не само в областта на главата, но могат да се разпространят към шията и раменете.

Многобройни изследвания показват, че тензионното главоболие се среща много по-често при девойки и жени, отколкото другите видове силно и изразено главоболие, което е от статистическо значение.

Тензионното главоболие не е толкова мъчително, колкото мигрената, но може да стане хронично и да доведе до изразена интоксикация на организма на фона на злоупотреба с лекарствени препарати.

Видове тензионно главоболие

В клиничната практика е прието да се разграничават 2 вида: епизодично и хронично. Отличаването на едното от другото става по редица критерии, за хроничното е характерна:

  • Продължителност на болката – при епизодичното е от няколко минути до дни. При хроничното болката буквално не отшумява.
  • Характер на болезнените усещания – притискащ.
  • Разпространението на болката е винаги двустранно, усещанията са като притискане от обръч.
  • Допълнителни симптоми

При изразено главоболие може да се развие непоносимост към светлина и звук, гадене, стига се до позиви за повръщане.

Ако болката се проявява по-малко от 15 дни месечно, общо, то се смята за епизодично. Освен дните в месеца, се отчита и количеството в годината. По-малко от 180 дни в годината с главоболие, това е признак на епизодично състояние.

Патологии на темпоромандибуларната става

Темпоромандибуларната става е една от най-сложните в човешкия организъм. Това е капризна и изнежена става, която реагира и на най-малките изменения в устната кухина, областта на главата и шията.

Дисфункцията на тази става се смята за основна причина за тензионно главоболие, но на проблема не се обръща сериозно внимание.

Статическите данни показват, че при 70% от хората с патологии на тази става се наблюдава хронично тензионно главоболие. При 55% от хората с такава диагноза съществуват патологични изменения във функцията на ставата.

Причини за хронично главоболие при подрастващи

Основна причина за патологии на темпоромандибуларната става са различни проблеми със захапката. Те нарушават баланса на ставата и способстват за неправилно разпределение на дъвкателното натоварване. Ситуацията може да се усложни от ранна загуба на зъби.

Още една причина за нарушения на функциите на тази става са различни видове травми на лицево-челюстната област, включително и такива получени при раждане. Особено опасни са счупване на челюстта, травми на самата става и на лицевия скелет.

За дисфункцията способстват и някои вродени патологии, например, заешка устна и небце, нарушения при растежа и развитието на лицево-челюстната област.

По-рядко причина за дисфункцията на ставата при подрастващи са грешки, допуснати в хода на ортодонтско лечение.

Основната цел на лечението е да се осигури правилно положение на зъбите едни спрямо други и нормална функция на дъвкателните мускули.

Лечение на хронично главоболие при подрастващи

Тензионното главоболие е проблем, който изисква внимание и комплексен подход при диагностика и лечение. Необходимо е да се оценят всички аспекти на неговата поява.

Според много изследвания зъболекар може да помогне за справянето с неприятните симптоми и проявления. При корекция на захапката и санация на устната кухина проблемът с хроничното тензионно главоболие може да се разреши.