Пълноценен сън - защо е толкова важен

Пълноценният сън е необходим за всеки човек не по-малко от храни и напитки. Недостигът на сън се отразява на всички органи и системи на човек на всяка възраст. А в детска възраст тези изменения са по-изразени и представляват определена опасност. Защо е опасно недоспиването при деца? Как се проявява?

Продължителност на съня при деца в различна възраст

Навярно всеки е чувал, че 1/3 от живота си човек прекарва в сън. Колкото по-малко е детето, толкова повече спи. Възрастните спят много по-малко от децата. А хората в напреднала възраст спят направо малко.

Каква е нормалната продължителност на съня във всяка възраст?

Доносеното бебе средно спи през първите 2 месеца от живота си 13-15 часа в денонощие. Минималната нормална продължителност на съня при такива деца е 10 часа на денонощие, максималната е 19 часа. Ясно не може да се раздели дневен и нощен сън. При децата, които са на кърма, интервали на сън и бодърстване са по-чести и по-кратки – по 1-3 часа, докато тези, които са на изкуствено – 2-5 часа.

Към 3-тия месец се наблюдава непрекъснат нощен сън на бебетата – по-продължителен, отколкото останалите периоди на сън през деня и е приблизително 5 часа.

До 1 година децата спят приблизително по 13-14 часа на денонощие, от тях само 3-4 часа се падат на дневен сън. Някои от децата спят по 3-4 пъти по 40-60 минути, а някои 2 пъти по 1,5-2 часа. Тези интервали на сън и бодърстване са индивидуални.

Към 3 години детето спи по 10-13 часа на денонощие. Да, то става рано, но с охота заспива през деня и спи по 1-2 часа.

Към 5 години непрекъснатият нощен сън продължава приблизително 10 часа, но намалява потребността от дневен сън. Обикновено децата на възраст 5-6 години заспиват през деня, и спят кратко време. Някои се отказват от дневния сън изобщо.

Учениците за пълноценен отдих имат нужда от 10-11 часа сън на денонощие, минимум 8-9 часа. Време за дневен сън вече нямат, а нощта невинаги стига за наспиване, поради късното лягане и ранното ставане.

Недоспиване при деца – защо е опасно?

Децата не се наспиват, поради различни причини. При едни от тях просто е нарушен дневният режим – те късно лягат и рано стават. Някои от децата в ранна възраст не спят и през деня. При други е нарушен процесът на заспиване. В резултат няколко часа могат да отидат за този несложен процес.

Има и още деца, които не спят добре, често се събуждат през нощта, страдат от нощни кошмари, страдат от енуреза и в резултат не се наспива.

Към всеки проблем трябва да се подходи индивидуално и да се решава постепенно. Но без значение причините за недоспиване, недостигът на сън има общи последствия. Възможно е те да са изразени в по-голяма или по-малка степен при деца в различна възраст. Какво повлича след себе си недоспиването?

Деца, които не наспиват добре най-често боледуват от простудни заболявания и чревни инфекции, защото при тях съществено се понижават защитните сили на организма.

Продължителният недостиг на сън в предучилищна възраст е предразполагащ фактор за захарен диабет тип 1, при тийнейджъри – за сърдечно-съдови заболявания.

При тийнейджърите, които през цялото време не се наспиват, повишената тревожност и раздразнителност, често се наблюдава липса на сили, понижаване на успеха.