Много хора съобщават, че недостигът на сън ги кара да се чувстват болни.

Ново изследване, което провели американски учени, помагат да се изясни защо така се случва.

При недоспиване имунната система функционира неефективно

За да разберат, защо недоспиването може да повиши вероятността от разболяване, било проведено изследване, в рамките на което били взети кръвни проби 11 двойки близнаци.

Детайлен анализ на кръвните проби показал, че имунната система на близнака с по-кратка продължителност на съня функционирала по-неефективно, в сравнение с на другия близнак.

Водещият автор на изследването казва, че имунната система функционира пълноценно само при достатъчна продължителност на нощния сън.

За поддържане на оптимално здравословно състояние се препоръчват 7 и повече часа сън.

Уникалната особеност на новото изследване е участието на идентични двойки близнаци в него.

Този подход позволил на учените по-точно да контролират колко силно може да бъде съотношението на генетичната детерминанта към продължителността на съня.

Изследователите казват, че продължителността на съня в 31-55% се обяснява с генетиката, а в останалата част от заобикалящата среда.

Наличните към настоящия момент данни показват, че намаляването на времето за сън може да увеличи маркерите на възпаление и да активира клетките на имунната система.

Но досега беше почти неизвестно какви могат да са последствията от продължителния недостиг на сън в естествени условия.

Настоящото изследване разрешава този проблем, тъй като се провежда в реални условия.

Заключенията въз основа на получените от него данни показват, че хронично краткият сън отключва програма, участваща в имунния отговор на белите кръвни клетки.

Един от съавторите на изследването разказва, че получените при новото изследване резултати съвпадат с тези от предходни проучвания.

От тях се установява, че на хората с хроничен недостиг на сън, на които се постави ваксина, са с понижен хуморален отговор.

Това означава, че ако се лишаваме от сън, вероятността да се заразим с вируса срещу който са ни ваксинирали, нараства значително.

Новото изследване всъщност е още едно доказателство колко важен е сънят за поддържане на оптимално общо здравословно състояние.

И най-вече за здравето на имунната система.

Повече от 1/3 от работещите хора спят по-малко от 6 часа дневно

Позовавайки се на данните на здравните власти в САЩ, авторите на изследването казват, че работещите отвъд океана спят от 1.5 до 2 часа по-малко от необходимото.

А около 1/3 от заето население на страната спи по-малко от 6 часа, което е критично малко.

В своята статия учените пишат още, че в съвременното общество сънят вече е минал на заден план, тъй като контролираме светлината.

Електронните устройства още повече усложниха положението, тъй като повечето хора ги държат постоянно в непосредствена близост около тях, а това нарушава процесите на нормален синтез на хормона на съня.

Така се стига и до разстройства на съня, които днес се превърнаха в епидемия.

Сред факторите, които пречат на съвременния човек да се наспива нормално е и улично осветление, което е източник на замърсяване.

За да се наспиваме пълноценно ни е необходима пълна тъмнина в спалното помещението, която не може да се постигне заради електронните устройства и уличното осветление.

Съветът е никакви телефони и смартфони в стаята и много плътни щори, така че в спалнята да е абсолютно тъмно, докато спим.