Диетолозите съвсем не могат да определят – какви храни са полезни и кои вредни. В черния списък попадат такива хранителни продукти, чиито ползи за здравето по-рано не бяха подлагани на съмнение.

За да сведете потенциалните вреди до минимум е необходимо да употребявате всичко в правилния му вид и съблюдавайки количествата.

Риба

Плюсове – рибата е незаменима за здравето храна. Употребата на рибни продукти препятства развитието на атеросклероза и благотворно влияе на състоянието на главния мозък, сърцето и кръвоносни съдове.

Дори е желателно децата и тийнейджърите да консумират риба поне веднъж седмично, в противен случай е възможно забавяне на интелектуалното им развитие.

Минуси – в морската риба, особено в хищната – тази, която се храни с други риби, се установява високо съдържание на живак. Изследванията показват, че най-големи количества от този химичен елемент се натрупват в сьомгата и в рибата тон.

Поради това в САЩ например тези видове риби не се препоръчват да се консумират от бременни жени по-често от 2 пъти седмично.

Овесена каша

Плюсове – Овесената каша съвсем заслужено се смята за храна на красотата и здравето. Богата е бета-глюкан, способстващи за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, на растителни влакна, необходими за доброто храносмилане и на витамини, подобряващи състоянието на кожата и на косата.
Минуси – най-полезна е пълнозърнестата каша.

А ползите за здравето от овесената каша от пакети е съмнителна – изобилие от захар и добавки – ароматизатори, сгъстители, стабилизатори, правят нейната хранителна стойност съпоставима с тази на бонбоните и сладкишите.

Зелен чай

Плюсове – справедливо се отнася към „еликсирите на младостта“. Минималната обработка на чаените листа позволява съхраняването на почти всичките му полезни свойства.

Благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи зеленият чай подобрява храносмилането, забавя процесите на стареенето, притежава антимикробно действие. Зеленият чай е истинско спасение от горещините, тъй като осигурява необходимите на организма елементи, които той обикновено загубва в топлото време.

Минуси – в зеления чай се съдържа значително количество провитамин К. Това вещество способства за развитие на венозна тромбоза. Затова в големи количества – над 3 чаши дневно, не е препоръчителен за пациенти с венозни тромбози.

Сок от нар

Плюсове – неслучайно наричат този сок „витаминна бомба“. Силно изразеното му диуретично действие му позволява да замени лекарствените препарати при начални форми на хипертония и заболявания, съпровождащи се с отоци.

Този сок може да се използва като обеззаразяващо средство за жабурене на гърлото при ангини и остри респираторни вирусни инфекции.

Минуси - Поради високата концентрация на киселини не е препоръчителен за пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва.

Органични киселини, съдържащи се в сока, е възможно да предизвикат неприятни болезнени усещания при кариес или язви по лигавицата на устната кухина.

Соя

Плюсове - Истинско спасение за жителите на малките и големите и малките градове, тъй като соевите продукти са нискокалорични и същевременно са отличен източник на белтъчини, които по свойства не отстъпват на протеините от животински произход, а също и на полиненаситени мастни киселини, които не присъстват в месото.

Минуси – съдържа натурални хормони фитоестрогени, които негативно се отразяват на регулацията на половите хормони, поради това в хранителния режим на момичетата соята следва да се въвежда особено внимателно.

За мъжете с голяма степен на категоричност може да се каже, че соята не е препоръчителна, тъй като сериозно може да понижи нивата на тестостерона.