Ботаническото наименование на този плод е Malus domestica. Ябълката е най-предпочитаният и консумиран в най-големи количества плод в света.

Лесно се съхраняват и са изключително полезно, дори от резултатите на наскоро проведени изследвания се установи, че редовната им консумация може да удължава живота.

Родината на ябълковото дърво e Месопотамия, а не Америка, както се смяташе по-рано.

Ябълка - полезни свойства

Тези плодове са един от най-добрите източници на витамин С.

От тяхната консумация можем да си набавим и витамин А, който е силен антиоксидант и спомага за първото образуване на имунни клетки, а освен това този витамин се свързва със свободните радикали, които причиняват възпалителни процеси, като ги извежда от организма чрез храносмилателната и отделителната система.

Ябълките също са много добър източник и на растителни влакна, които предотвратяват абсорбцията на LDL /лошия/ холестерол.

Тези плодове съдържат и някои от витамините от група В като рибофлавин /В2/, тиамин /В1/ и пиридоксин /витамин В6/, които в синергия образуват ензим, който подпомага обмяната на веществата и други жизненоважни функции в тялото.

Другите минерали на които са източник ябълките са желязо, мед, цинк, фосфор, калций и калий, които са много важни за поддържането на нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Всички тези полезни свойства са достатъчно основание ябълката да бъде определена като суперхрана.

В една чаша се събират 125 грама нарязани ябълки с кожата съдържат 65 калории, въглехидратите са 17 грама, захарите 13 грама, растителни влакна 3 грама, което е около 10% от дневната необходима доза и натрий 1 грама.

Проведените научни изследвания върху ябълки показват, че съдържащите се в тях флавоноиди и нитрати могат да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания като понижават кръвното налягане и подобряват ендотелната функция, регулираща притока на кръв.

Флавоноидите са едни от най-важните, съдържащите се естествено в плодове, зеленчуци и годни за консумация растения, фитохимикали.

Една ябълка е източник на 5 до 50 мг. хлорогенова киселина, която спомага за изхвърлянето от организма на оксаловата киселина и така се подобрява чернодробната функция.

Фитонцидите на ябълките са активни по отношение на причинителите на дизентерия, срещу златистия стафилокок, протеус, грипния вирус А.

Антибактериалната активност на фитонцидите се увеличава от периферията на плода към центъра му. Препоръчителна е консумация на ябълки в период след получен инфаркт.

От проведените проучвания също така се установява, че съществува връзка между редовната консумация на ябълки и намаляване на риска от някои видове рак, по-специално от колоректален рак.

Според учените, провели тези изследвания този ефект се дължи на високото съдържание на флавоноиди в тези плодове, които са със силна антиоксидатна активност.

Установено е, че ябълките съдържат повече антиоксиданти от всяка друга храна, като кожата на плодовете е с много по-висока хранителна стойност от тяхната сърцевина.

Интересна е и научната констатация, че няма друг плод, за който да е потвърдено, че променя вероятността от развитие на рак на дебелото черво и колкото повече се консумира, толкова по-добре.

Но трябва да се припомни, че ябълките съдържат фруктоза, която може да бъде вредна за здравето, ако се консумира в прекомерни количества.

Въпреки това няколко изследвания показаха, че редовната консумация на тези плодове съществено понижава риска от развитието на захарен диабет тип 2.