Днес заболяванията на гръбнака, и по-точно с остеохондроза, се сблъскват много хора.

С напредване на възрастта броят на страдащите от тази болест нараства неизменно. Затова все по-популярен става въпросът за лечение и профилактика на болки в областта на шията и на гърба.

Един от най-важните аспекти на този проблем е правилният сън. Човек прекарва в леглото една трета от своя живот и качеството на съня до голяма степен определя това как се чувстваме през целия ден.

Тези, които вече са се сблъскали с неприятните последствия на заболяването, е необходимо да знаят в какво положение трябва да се спи при остеохондроза.

Защо възниква болка в шията

За начало трябва да узнаем какви са видовете болки в шията и с какво се свързва развитието на заболяването остеохондроза. Болестта представлява дистрофични и дегенеративни изменения в хрущялите, които не са свързани с възпалителните процеси.

И макар да може да засегне на практика всички стави, то най-много при тази болест страдат дисковете между прешлените.

В зависимост от мястото на възникване на заболяването може да се раздели на няколко подвида:

 • Шиен;
 • Кръстен;
 • Гръден;

И макар в миналото само хора в напреднала възраст да са изпитвали болки в шията и в други отдели на гръбначния стълб, то сега признаци на остеохондроза все по-често се откриват в млада възраст.

Обикновено характерните болезнени усещания в областта на гръбначния отдел възникват при тези, които водят заседнал начин на живот. Прекарват много време пред компютъра и на стол.

На фона на болезнените усещания се влошава и качеството на съня, пълноценното наспиване става почти невъзможно.

Сред причините, явяващи се провокатори на това заболяване, са генетична предразположеност, травми на гръбнака, плоскостъпие, наднормено тегло, вредни навици и дори продължителен стрес.

Как трябва да спим при болки в шията и гърба

Независимо от типа остеохондроза има някои общи симптоми – това е болка в областта на гръбнака, спазми на мускулите, изтръпване на крайниците.

Всяка форма на болестта има характерни особености. При остеохондроза на шията увреждането на прешлените обикновено води до болки в предмишниците, раменния пояс, стига се и до мигрена.

В някои случаи може да се развие е възможно да се развият нарушения в гръбначната артерия, които се характеризират с усещане за парене в главата, шум в ушите и световъртеж.

За осигуряваме на максимален комфорт на сън при тази форма на болестта следва:

 • Спането по гръб е за предпочитане;
 • Сънят по корем не се препоръчва – в краен случай под областта на гърдите се полага невисока възглавница;
 • Спи се на твърд и еластичен матрак, не трябва да се използва такъв с пружини или твърде мек;
 • Следва да се използва малка възглавница средно мека за главата и за шията – раменете не е желателно да са контакт с възглавницата;

Справяне с болката – полезни препоръки за пълноценен сън

За тези, които са загрижени за здравословното си състояние или пък вече са в началния стадий на заболяването, могат да бъдат дадени следните препоръки.

 1. Да не се спи на твърде меко легло. Въпреки привидният комфорт на подобен сън, гръбнакът в тези условия се изкривява неестествено, а многочасовият отдих предизвиква осезаема болка в гръбнака и в шията.
 2. Не трябва да се купува много твърд матрак. Не позволява на тялото да се потопи в материала, гръбнакът се изкривява и се появяват болезнени усещания не само в ставите, но и по цялото тяло.
 3. Леглото е необходимо да се оборудва със специален ортопедичен матрак, конструкцията на който се адаптира спрямо тялото на човек. Съществуват различни видове, в зависимост от теглото на човек, размери и други параметри.
 4. Качеството на възглавницата също е много важно за пълноценния сън. Най-добре е да се закупи ниска ортопедична възглавница в комплекс с матрака.
 5. Следва да се избягва спане на хидроматрак или на хамак.