IgA нефропатия, наричана също болест на Бергер, представлява бъбречно заболяване, което възниква антитялото имуноглобулин А (IgA) започне да се отлага в бъбреците.

Това предизвиква локално възпаление, което с течение на времето е възможно да наруши основната функция на бъбреците да филтрират отпадъците, излишната вода и електролитите от кръвта.

Настъпилото бъбречно увреждане може да се установи от наличието на белтъци или кръв в урината, високо кръвно налягане и подуване на краката.

Заболяването прогресира бавно в продължение на много години, но самото му протичане при всеки човек е различно.

При някои от засегнатите се установява наличие на кръв в урината, без това да предизвиква усложнения.Възможно е, както постигане на пълна ремисия, така и достигане до краен стадий на бъбречна недостатъчност.

Какви са симптомите?

В ранните стадии заболяването не предизвиква появата на клинични изяви, възможно е да остане незабелязано с десетилетия.

В такива случаи подозрения за неговото наличие могат да се появят при рутинен тест на урината, в която се установяват белтъци или единични еритроцити, които не са видими с невъоръжено око /микроскопична хематурия/.

Клиничните изяви на заболяването при нарушена бъбречна функция са:

• Урина с цвят на кола или чай, дължащ се на съдържащите еритроцити;

• Повтаряща се поява на урина с цвят на кола или чай, понякога дори и на видима кръв в урината, обикновено по време или след инфекция на горните дихателни пътища;

• Пяна в тоалетната вода от наличието на белтък в урината;

• Високо кръвно налягане;

• Болки от страната на гърба под ребрата /хълбока/;

Ако забележите кръв в урината, потърсете лекарска помощ. Хематурията може да се дължи на интезивно физическо натоварване, някои храни, лекарства или инфекция на пикочните пътища.

Но продължителното или повтарящото се наличие на кръв в урината е възможно да представлява сериозен медицински проблем и трябва задължително да се подложите на изследвания.

Също така е препоръчително да се консултирате с лекар, ако установите наличие на пяна при уриниране или ако внезапно забележите подуване на ръцете или краката.

Какви са причините?

Учените не са наясно от какво точно се причинява отлагането на имуноглобулин А в бъбреците, но са установени някои обуславящи заболяването фактори:

Гените, тъй като този вид нефропатия се среща по-често в някои семейства и в по-големи групи хора, като етнически други например.

• Чернодробни заболявания като цироза – клинично състояние, при което съединителната тъкан измества нормалната здрава чернодробна тъкан, и хроничен инфекции с хепатит В и С.

• Целиакия – храносмилателно разстройство, което се предизвиква от консумацията на глутен – белтък, който се съдържа в повечето зърнени храни;

• Херпетиформен дерматит – заболяване, характеризиращо се със сърбеж и поява на везикули по кожата, което се дължи на непоносимост към глутен;

• Инфекции като с HIV вируса и с някои бактерии;

Лечение на IgA нефропатия

• Ако кръвното ви налягане е високо, вземете мерки за неговото нормализиране.

Поддържането на нивата на кръвното налягане в нормални граници може да спомогне за забавяне увреждането на бъбреците.

За тази цел трябва да:

- ограничите приема на сол с храната;
- регулирате телесното си тегло;
- да поддържате поне минимално необходимата физическа активност;
- употребявате алкохол в умерени количества;

• Проследявайте ежедневно нивата на кръвното ви налягане;

• Консумирайте храни с по-ниско съдържание на белтъци, тъй като така ще забавите прогресията на заболяването.