Какво е импетиго?

Импетигото е една от разпространените видове кожни инфекции, появяваща се предимно при деца.

При разраняване на рани по кожата или при чесане на мястото, където ви е ужилило насекомо, е възможно бактериите, причиняващи импетиго да проникнат в кожата ви.

Бактериите могат да проникнат през всяко кожно разкъсване. Макар че повечето рани или ужилвания от насекоми са видими за човешкото око, е възможно бактериите да навлязат и през много малки дори микроскопични рани по кожата.

След проникването им във вътрешните слоеве на кожата бактериите на импетиго започват да растат и да се размножават, в резултат на което по кожата се образуват малки мехури.

Малките мехури първоначално са пълни с бистра течност. Впоследствие течността придобива вид на рядка гнойна течност, тъй като потъмнява.

Какви са симптомите при импетиго?

Импетигото има вид на обрив, който е възможно да се появи навсякъде по повърхността на кожата, но най-често засегнато е лицето и другите кожни зони, които обикновено не са покрити от дрехите.

Заболяването може да започне със зачервяване на кожата в зоните, където ще се появят мехурите, но е възможно да се образуват и направо върху кожа с нормален цвят.

Мехурчетата първоначално са с бистра течност, която след няколко дни потъмнява.

След още няколко дни мехурчетата се пукат и на тяхно място се появяват корички, като при натъртване, а кожата под тях е зачервена.

Обикновено краищата на гнойните мехурчета са силно заострени. Обривът е леко болезнен при допир и често причинява сърбеж.

От какво се причинява?

Основните виновници за импетигото са два вида бактерии - стафилококи и стрептококи. Тези микроорганизми са част от обичайната бактериална флора, която се намира на повърхността на кожата на всеки човек.

Те обаче могат да станат причинители на инфекция, когато кожната бариера е нарушена поради нараняване, наличие на наранени участъци или други ситуации, които допринасят за проникването им в дълбините на кожата.

Стафилококите (Staphylococcus) и стрептококите (Streptococcus) са широкоразпространени в околната среда, включително в земята, вода, на предмети и повърхности.

Те имат способността да издържат на различни условия и да се размножават бързо. Когато се появи възможност, те се населяват в нарушената кожа и причиняват симптоми на импетиго.

Лечение на импетиго

Импетигото е лесно лечимо заболяване и в повечето случаи имунната ни система сама се справя с него. Много рядко е възможно да се развие усложнение като възпаление на бъбреците.

Усложнението е в резултат на комплексната имунна реакция при излагането на бактерията причинител.

Ако гнойните мехури се появяват на все повече места по кожата или станат по-болезнени или ако забележите каквото и да е друго влошаване на състоянието ви, не се колебайте и потърсете лекарска помощ.

При нараняване или ужилване винаги измивайте засегнатата кожа с антибактериален сапун и вода. Не се чешете и се опитайте да отстранявате коричките на раните с ръка.

Заболяването е заразно и затова други членове на семейството могат да се заразят с импетиго, ако влязат в контакт с вас. За да го избегнете използвайте отделни кърпи и хавлии за ръце и тяло.

В повечето случаи обривът и инфекцията се лекуват от само себе си и отшумяват за 5-6 дни, но понякога се налага прием на антибиотици, за да се справите с инфекцията.

Можете да нанасяте и антибактериален мехлем в зоните на обрива, но трябва много добре да си измивате ръцете особено след нанасянето на мехлема.

Ако мехурчетата са в зони, където се бръснете, трябва да го правите много внимателно, така че и да не разранявате обрива и същевременно да не разпространявате бактерията.

Как да се предпазим от импетиго?

За да се предпазите ефективно от импетиго, са необходими няколко важни стъпки, които поддържат здравето на вашата кожа и намаляват риска от заразяване.

  1. Избягвайте контакт с заразени лица: Една от най-основните мерки за предпазване от разпространението на импетиго е избягването на тясен контакт с хора, които са болни от това заболяване. Инфекцията може да се разпространи чрез допир, споделяне на лични предмети, дрехи или постелни принадлежности. Важно е да бъдете внимателни и да избягвате близкия контакт със заразени лица, докато те не се възстановят.

  2. Поддържайте кожата си чиста и суха: Редовната хигиена на кожата е от изключителна важност за предпазване от импетиго. Измивайте кожата си с нежни почистващи продукти, които не дразнят кожата и не я изсушават прекалено. Особено внимание трябва да обърнете на областите, които са подложени на натиск и триене, като например между пръстите и под мишниците.

  3. Поддържайте здравословен начин на живот: Силната имунна система може да помогне за предпазване от множество инфекции, включително и импетиго. Поддържайте балансирана диета, редовна физическа активност и добро хидратиране, за да подкрепите имунната си система.

Спазвайки тези съвети и поддържайки внимателна хигиена на кожата, вие ще намалите риска си от импетиго и други подобни инфекции.

В случай на всякакви съмнения за наличие на инфекция на кожата, е важно да потърсите медицинска консултация, за да получите правилното лечение и грижи.