Какво представлява топлинното изгаряне?

Почти всеки от нас е получавал изгаряния на кожата било защото се е допрял до нагорещения котлон или е прекалил със слънчевите бани още от първия ден на лятната почивка.

Топлинните изгаряния са много чести, а децата по-често се излагат на тях заради незнанието си и често те стават жертва на случайни изгаряния.

Сериозността на изгарянето зависи от броя на засегнатите и съответно увредени слоеве на кожата.

Повечето от изгарянията, които се случват са по-леки, но някои от тях могат да бъдат по-тежки. И най-важното е, че повечето случаи на изгаряния могат да бъдат предотвратени.

Какви са симптомите при топлинно изгаряне?

Топлинните изгаряния предизвикват увреждане на различни слоеве на кожата. Обикновено изгарянията за тежестта на изгарянето се използва терминът степен -1-ва, 2-ра и 3-та, макар и вече сред лекарите да са по-популярните термини като повърхностно, частично и пълно изгаряне.

Кожата се състои от три основни слоя:

  • Епидермис или външен слой;
  • Дерма;
  • Подкожни тъкани.

Повърхностното изгаряне или от 1-ва степен се отнася само до епидермиса – повечето хора го познаваме като слънчево изгаряне.Симптомите са болезнена, зачервена, и много топла при допир и влажна кожа.

Частичното изгаряне или изгаряне от 2-ра степен състоя се от изгарянето на епидермиса и част от дермата.

Повърхностните симптоми са подобни на тези при изгаряне от 1-ва степен, но могат да се появят и мехури.

А когато по-голяма част от дермата е засегната нервните окончания и космите биват унищожени и това състояние е съпроводено със силна болка, а кожата е бяла на цвят.

Пълното изгаряне или от 3-та степен – това е най-тежкото изгаряне. Кожата е безболезнена, тъй като са изгорели всички нервни окончания, косменифоликули и потните жлези и при допир човек не чувства нищо.

От какво се причинява?

Кожата ви може да изгори от всеки източник на топлина или от химични реакции, при което се отделя топлина.

Първо и най-основното, изгарянията могат да се причинят от директен контакт с пламък. Пламъкът излъчва интензивна топлина и може да доведе до сериозни изгаряния на кожата.

Освен това, опарванията могат да се случат, когато се доближим твърде близо до източник на топлина, като например водата, която изпарява при висока температура и отделя пара.

Дори и допирането до нагорещен твърд предмет, като тиган, може да доведе до изгаряния, защото твърдите материали също провеждат топлина.

Електрическите изгаряния се случват, когато кожата взаимодейства с електрически ток. В този случай топлината се генерира от високата температура, която токът създава в кожата.

Това е важно да се отбележи, тъй като електрическите изгаряния са сред специфичните видове топлинни изгаряния, като причинители са електротехнически инциденти или неправилна употреба на електрически устройства.

Радиационните изгаряния се дължат на въздействието на различни източници на радиация. Например, медицинско облъчване за лечение на рак може да доведе до изгаряния на кожата, като реакция на високите нива на радиация.

Също така, продължителното излагане на силни слънчеви лъчи може да предизвика слънчево изгаряне, където повишената температура на кожата предизвиква изгаряния.

Съществува и риск от химически изгаряния, които се стоварват върху кожата вследствие на контакт с агресивни химически вещества.

Тези вещества могат да причинят повреди на кожата и тъканите, като в резултат на това топлината също може да бъде генерирана.

Лечение на топлинни изгаряния на кожата

Най-важно е да преустановите процеса на изгаряне на кожата. Направете опит да загасите пожара или пламъците или да се махнете от печката или от източника на топлина, който причинява изгарянето.

Премахнете изгорените дрехи от тялото.

И веднага охладете изгорялата зона с вода за 30 секунди, ако сте си изгорили ръката сложете я под течаща вода.

Това ще намали изгарянето заради бързото охлаждане кожните клетки няма да продължат да умират от високата температура.

За намаляване на болката:

  • Сложете хладен компрес на изгорялото място. Не слагайте лед, защото това ще влоши състоянието на изгорялата ви кожа.
  • Можете да пиете от стандартните болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол.
  • За малки и повърхностни изгаряния могат да се третират и със свинска мас. Това ще ускори оздравяването на изгорялата кожа.
  • Не се опитайте да премахвате мехури, получили се в резултат на изгарянето в домашна обстановка особено ако са на ходилата на краката или на дланите на ръцете.

Как да се предпазим?

На първо място, осигуряването на безопасна среда за децата е задължително. Важно е да не се позволява на малките деца да си играят с леснозапалими материали като кибрити или други предмети, които могат да предизвикат инцидент.

Родителите трябва да са особено внимателни и да съхраняват такива материали на място, недостъпно за децата.

Също така, тютюневите изделия трябва да се използват с голяма отговорност и да се избягва пушенето в леглото или в близост до запалими материали.

Освен това, разпознаването на рискове, свързани с електронни цигари или други нови технологии за нагряване на тютюн, също играе роля в предотвратяването на потенциални опасности.

Регулирането на температурата на водата в бойлера или другото устройство за загряване на вода е важна стъпка.

Препоръчително е температурата на водата да бъде настроена около 50 градуса по Целзий, което може да помогне за предотвратяване на изгаряния по време на баня или душ.

При това, важно е да се обърне внимание и на други аспекти на безопасността, като използването на подходящи антискользящи настилки в банята, за да се избегне хлъзгане.

При допълнително усъвършенствани мерки за безопасност може да се помисли за инсталиране на сензори за дим и известителни системи в дома.

Тези устройства могат да играят ключова роля в предупреждаването за евентуален пожар или дим, което може да спести ценни минути за действие и да предотврати по-големи щети.

Предпазването от топлинни изгаряния изисква постоянно внимание, образование и предпазливост. Прилагането на гореспоменатите мерки и принципи може да помогне за създаването на безопасна обстановка в дома и намаляване на риска от топлинни изгаряния.