Имплантацията на зъбите е методика, с чиято помощ лекарят поставя в костта на долната и горната челюст аналог на корена на зъба, имащ форма на винт и състоящ се от медицински титан.

Този метал е биологически инертен материал и не се възприема от организма като чуждо тяло. Благодарение на това си свойство след 3-6 месеца костта сраства с титаниевата повърхност. Този процес е получил названието остеоинтеграция.

Имплантация на зъби – стъпка по стъпка

След като костта срасне с импланта около него е необходимо да се изгради красив венечен контур.

За тази цел в него се поставя форматор, който се издига над венеца и след няколко седмици по периметъра на приспособлението се образува естествен розов ореол.

Впоследствие се пристъпва към протезирането:

• Първоначално зъболекарят снема отпечатък от зъба и го изпраща в зъботехническа лаборатория, където се изготвя металокерамична или керамична коронка индивидуално за пациента.
• При следващото посещение зъболекарят поставя коронката върху импланта непосредствено в устата на пациента, проверява как е захапката му и фиксира – така се заменя загубеният зъб с неговия високотехнологичен аналог.

Именно тази методика постепенно измества остарялата, когато се е налагало “убиването“ на нервите на съседните зъби и използването на мостовидна протеза.

А знаехте ли, че всъщност имплантите имат няколко важни предимства пред собствените зъби:

1. Коронката на импланта и самата титаниева структура не се увреждат, тоест не е възможно развитието на кариес;
2. Имплантираната протеза не боли, тъй като в нея липсват нервни клетки;
3. Издържат значително по-големи натоварвания в сравнение с естествените зъби;

Но следва да се отбележи, че макар и рядко е възможно отхвърляне на имплантираните протези. Освен това процедурата е доста по-скъпа от поставянето на мост, но за сметка на това не се увреждат съседните зъби и поставените импланти са много по-трайни от мостовете, за които се дава гаранция от около 10-12 години.

Много често хората, на които им са поставени мостове се сблъскват с проблема с внезапното им разрушаване при консумация на по-твърда храна, която пък от друга страна е необходима, за да се натрупва зъбен камък и като цяло за здравето на останалите зъби.

Основната причина, поради която повечето българи предпочитат мостовите зъбни протези пред имплантите е високата цена на последните.

Цената на един имплант е над 1000 лева, която, при средна брутна заплата за страната за декември 2015 година малко над 700 лева, се оказва доста висока и дори непосилна за повечето български граждани.

Също така на всички ни е известно родното типично поведение, при което хората, особено мъжете, предпочитат първо да дадат пари за гуми на автомобила, за застраховка „гражданска отговорност“ и винетка, отколкото да се погрижат за здравето – например да отидат на профилактични прегледи при лекар и зъболекар, да си направят допълнителна здравна застраховка или съответно да се погрижат за здравето на своите зъби.

Тоест средностатистическият българин, особено мъж, предпочита да ходи без зъби, но пък да кара скъпа кола и да притежава най-съвременното мобилно устройство.

Разбира се, българската жена е доста по-съобразителна в това отношение и предпочита да не отлага посещението при зъболекар, когато вече се е стигнало до там, че се налага изваждането на зъб.