В неотдавнашното минало диабетът е влизал в групата на противопоказанията за дентална имплантация, което се е обяснявало с особеностите на процеса на заздравяване и зарастване на имплантите.

Но изследванията, най-новите методики и материали позволили да се съкрати броя противопоказания за дентална имплантация.

Днес диабетът не смята за такова, но само при условие за подготовка на пациента и при определени навици на зъболекаря.

Какви са мненията на зъболекарите за имплантация при диабет, какви са особеностите и възможните рискове?

Какви са трудностите при имплантация?

Диабетът първо е опасен с хормоналните нарушения и нарушенията на обменните процеси.

Тези състояния могат да се разгледат като един от факторите, повишаващи риска от отхвърляне на имплантите, а също и многобройни усложнения, например, периимплантити.

Зъболекарите казват, че най-много промени възникват при пациенти с инсулинозависим диабет.

Трудностите се състоят в нарушение на процеса на образуване на кости, създават се повишени рискове от това, че имплантът може и да не срасне с костта.

Сред причините, които усложняват имплантацията при диабет, са особеностите, свързани с болестта:

• Отслабване на имунитета;
• Трудно заздравяване на рани;
• Намаляване на образуването на слюнка;

Следователно патогенните бактерии в устната кухина по-лесно се размножават и предизвикват заболявания.

Зъболекарите наблюдават неблагоприятното влияние на постоянното възпаление на венците, а също и на честите стоматити.

А това може да се разглежда като временно противопоказание за имплантация.

Въпреки всички трудности дентална имплантация при диабет се провежда, но само при условие че пациентът е подготвен и е избрана методика за срастване на изкуствения корен на зъба.

Различни мнения на зъболекарите

Все още могат да се намерят зъболекари, които смятат диабета за противопоказание за имплантация, и някои ендокринолози потвърждават това мнение.

Но има група лекари, които смятат, че при правилна подготовка и контрол на диабета, успехът на имплантацията е доста висок.

Последствията от имплантацията на зъби са различни – при едни пациенти изкуственият корен сраства без каквито и да е проблеми, при други тялото го отхвърля.

Но анализът на данните показва, че при отхвърляне пациентите са допуснали грешки – липса на контрол на кръвната захар, подготвителни мероприятия и игнориране на препоръките на специалистите.

Изследванията показват, че спазването на диета съществено повишава шансовете за успешно възстановяване на костната тъкан след имплантация.

Но дори правилната подготовка не гарантира 100% успех и пациентите с диабет остават в рисковата група за развитие на различни усложнения, до отхвърляне на импланта.

След преглед, анализ на състоянието на пациента и протичането на диабета зъболекарят ще избере метод за имплантация, от който също много зависи.

Ако говорим за избор на система, то за пациентите с диабет се предлага минимум премиум-клас с производство Швеция или Германия.

Използването на по-евтини варианти при съпътстващи заболявания повишава шансовете от развитие на усложнения и отхвърляне.

За повишаване на шансовете за успешна трансплантация в процеса на подготовка, непосредствено преди операцията и рехабилитацията участва не само зъболекар.

Но и редица други специалисти, които се избират в зависимост от състоянието на пациента – ендокринолог, кардиолог, флеболог и други.

Имплантация при диабет – кога е възможна?

Въпреки че имплантацията на зъби при диабет е напълно възможна, трябва да се отчитат особености в състоянието на пациентите.

Денталната имплантация е възможна при:

  • Диабет тип 2 в стадий на компенсация без нарушения на метаболизма на костната тъкан;
  • Нива на кръвната захар 7-9 милимола;

Това ниво е необходимо да се поддържа стабилно както преди, така и след имплантацията през целия етап на срастването.