Американски лекари описаха случай на възникване на рядка форма на рак, свързана с поставяне на седалищни импланти - глутеопластика.

Пострадалата е 49-годишна жена, която година след операцията, получава диагноза апластичен едроклетъчен лимфом.

Уголемяване на седалищните части и рак – каква е връзката

В миналото тази болест вече била установена при жените, подложили се на операции за уголемяване на бюста. С поставянето на седалищни импланти, този вид рак бил открит за първи път. Болестта прогресирала бързо, като давала метастази.

Въпреки агресивната химиотерапия жената починала 7 месеца след поставянето на диагнозата.

Лекари и учени, описали случая, забелязват, че това е първият подобен случай, а също подчертават, че болестта е възникнала много бързо.

В случая с имплантите на млечната жлеза между тяхното поставяне и развитие на рак изминавали средно около 10 години.

Виновни се оказват грапавите импланти. Изследователите отбелязват, че най-вероятно са по-опасни, отколкото гладките.

Рак от уголемяване на бюста – защо се среща по-често

Броят случаи на анапластичен едроклетъчен лимфом, свързани с поставянето на импланти, продължава да се увеличава.

За първи път FDA – Агенцията за контрол на храните и лекарствата споменава за възможността за такава връзка още през 2011 г.

Федералният мегаорган е аналог на Българската агенция за безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата у нас. Сега в САЩ са известни повече от 450 такива случаи.

Защо операцията по поставяне на импланти предизвиква развитие на рядка форма на рак, засега не е ясно. Но изследователите са убедени, че връзка наистина съществува.

Анапластичен едроклетъчен лимфом не е една от формите на рак на млечната жлеза. Заболяването засяга лимфоцити – клетките на имунната система.

Анапластичният едроклетъчен съставлява само 3% от всички Неходжиконови лимфоми.

Прогнозата обикновено е благоприятна – 5-годишната преживяемост е около 95%.

В рисковата група са жените, на които са поставени грапави импланти.

Експертите на федералния мегаорган на САЩ отбелязват, че в много доклади не е посочено какви импланти са поставени на болните жените.

Обикновено огнището на заболяването е локализирано в един от участъците на фиброзна тъкан, която се формира около импланта.

От FDA подчертават, че лекарите трябва да информират пациентите за подобни рискове. Жените, които имат болки и подуване на млечните жлези или подозрителни уплътнения, трябва задължително да се изследват.