Днес за лечение на различни видове рак, сред които левкемия, увреждане на яйчниците, мозъкът и белите дробове, все по-често се използва имунотерапия.

Това е нов тип лекарства за онкоболни, основната задача на които е обучение на имунната система да разпознава специфични белтъци на мембранните ракови клетки, което дава възможност да се открие и унищожи тумора.

Формират се и опити за създаване на ваксини срещу рак, които позволяват да се изработи своеобразен имунитет към едни или други неоплазии.

Всички тези методи дават възможност да се постигне постоянна ремисия на рак при тези, които вече боледуват, а също и за предотвратяване за тумори при всички останали хора, особено от рисковата група.

Проблеми с лечението на левкемия и на други тумори

Днес съществено се подобри поставянето на диагнози на различните видове рак, сред които различни варианти на левкемия и увреждане на други локализации.

С лечението на левкемия и на рак с различни локализации е много по-трудно. Ако генетичните мутации правят левкемията агресивна, резистентна към традиционните схеми на лечение, прогнозите съществено се влошават.

Използването на традиционни лекарства за химиотерапия може да не доведе до пълна ремисия, макар и леко да се подобри състоянието и животът да се удължи с няколко години.

За пациенти с диагноза „левкемия”, а също при някои други видове рак има възможност за участие в клинични изпитвания на нови лекарства.

Тази практика днес е широко разпространена в много държави, и често новите методи помагат на хората, на които не са помогнали традиционни химиотерапевтични лекарства, да постигнат продължителна ремисия и да живеят напълно нормален живот.

Едни от активно изучаваните методи е имунотерапията на рак – създаването на препарати, които могат да превърнат собствените имунни клетки в противоракови агенти.

Успехи при постигане на ремисия

Имунотерапията на левкемия и на ракови тумори с друга локализация, например, се занимават онколози от Онкоцентър в Ню Йорк.

При левкози, които вземат участие при изследвания от 2016 г., е постигната постоянна ремисия. Всички симптоми на ремисията са изчезнали напълно, в периферната кръв и в костния мозък не са открити ракови клетки.

Тази група се наблюдава и днес, макар и всички да са в постоянна ремисия, рецидиви на рак не са установени, но наблюденията ще бъдат продължени.

Това изследване още веднъж потвърди, че собствената имунна система игра ключова роля при лечението, и ако се обучи да разпознава туморните клетки, то може в кратки срокове да потисне тяхната активност.

„Имунитет” срещу рака

Учените търсят метод да формират нещо като имунитет срещу един или друг вид рак. Ако може да се формира имунитет към едни или други инфекции, имунната система ще бъде научена да разпознава агресора и да синтезира срещу него защитни антитела.

Този въпрос учените са си задавали отдавна.

Потенциалът за повишение на естествената способност на имунната система да се бори с рака за първи път е реализиран с помощта на т.нар. инхибитори на контролните точки на имунитета.

Перспективните нови лекарства, работата на които се състои в блокирането на белтъци, обикновено потискащи имунната функция при онкологични заболявания.

По данни от изследвания тези, които вече са минали лечение с тези лекарства са с постоянна и трайна ремисия с перспектива, че ракът повече няма да се върне.

И този своеобразен имунитет срещу тумора ще се запази, дори при наличие на мутации в клетките, които отслабват действието на традиционната терапия.

Ново поколение – уникални белтъци

По-новата терапия с название CAR-T-клетъчна терапия учи имунната система да открива и унищожава ракови клетки. В собствените Т-клетки се въвежда химерен рецептор на антиген – хибриден, рекомбинантен белтък, който изменя състава на левкоцитите.

Тези белтъци, въведени в лимфоцитите, им дават възможност да разпознават трансформираните туморни клетки, да се свързват с тях и да ги унищожават.

Това е последното поколение имунотерапия – персонализирани еднократни вливания на собствени Т-клетки, които теоретично унищожават рак и работят вечно, за да предотвратят неговото завръщане.