В Европа нарастват случаите на заболели от морбили. За първите 6 месеца на 2019 г. са регистрирани над 90 000 случаи на дребна шарка в 48 от 53 страни в Европейския регион – повече, отколкото за 2018 г. – 84 462 случаи.

Единствено ваксините ще решат проблема с морбили

Също са регистрирани 37 смъртни случаи. В тази връзка СЗО обяви извънредна ситуация от втора категория и се активираха усилията в борбата с болестта.

В началото на август статусът на страни, свободни от морбили, загубиха Албания, Чешката република, Гърция и Великобритания. Това е признак на загуба на контрол над имунизацията срещу морбили.

Ако не бъде осигурен и съхранен висок обхват на имунизация във всяка общност, то ненужните страдания и за деца, и за възрастни неизбежно ще продължат. Не могат да бъдат избегнати и случаите на трагична смърт.

В България също заболеваемостта е много висока – има ли епидемия

У нас по последни данни всяка седмица се регистрират нови случаи на дребна шарка, а през юни бе съобщено за 700 нови случаи.

Морбили е сред най-заразните заболявания в света, потенциално смъртоносно, но напълно предотвратимо. Единствената защита се осигурява от своевременната ваксина от 2 дози – морбили, заушка и рубеола. У на първата инжекция се бие на деца на 13 месеца, преди тази възраст се смята, че те са защитени от майчините антитела, но за да е възможно това и майката трябва да е ваксинирана.

Някои деца, болни от рак или със слаба имунна система, не могат да бъдат ваксинирани, за тях защита е формирането на колективен имунитет, 95% от населението трябва да са имунизирани с две дози.

Много се говори за неваксинираните и за хората, настроени против ваксинацията, и за рисковете за тях и за децата. Но всъщност най-големи са рисковете при тези, които не може да бъде ваксиниран.

Те са напълно зависими от обществото. Според доклад на СЗО, обхватът на имунизацията в Европейския регион е 91%.

Изследване, проведено през 2017 г. показва, че понижаването на обхвата само с 5% може да доведе до трикратно увеличение на броя на случаите на разболяване от морбили.