В понеделник на 2.02.2015 година членовете на парламента на Великобритания /долната камара на парламента – камарата на общините/ с голямо мнозинство /382 срещу 182/ гласуваха в подкрепа на изменение на закона, за да се позволи провеждането на техника за ин витро оплождане /ИВО/ с названието „ митохондриален ДНК трансфер“.

Този метод е известен повече с популярното си наименование „ИВО при трима родители“ /1 баща и 2 майки/ и има за цел да предотврати сериозни генетични заболявания като например предаването на наследствена мускулна дистрофия от майката на детето.

При тази методика на ИВО се заменя „лошата“ митохондриална ДНК в яйцеклетката със здрава ДНК от друга донорска яйцеклетка.

В следващия месец, ако горната камара на британския парламент /палатата на лордовете/ подкрепи внесените изменения в законопроекта, Великобритания ще стане първата държава в света, която легализира прилагането на медицинския метод „ИВО при 3-ма родители“ върху хора.

Заболяванията, предизвикани от увредено митохондриална ДНК, обикновено засягат няколко органа и се съпровождат от такива симптоми като мускулна дистрофия, загуба на контрол над движенията, захарен диабет и епилептичен синдром.

Тези клинични изяви могат да доведат до бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания и в по-тежките случаи до смърт.

Според неотдавнашно изследване, публикувано в авторитетното списание New England Journal of Medicine, 2500 жени във Великобритания се нуждаят от митохондриално донорство.

Група от учени от университета на Нюкасъл във Великобритания, начело с професор Doug Turnbull, които създали този метод за ин витро оплождане, са готови да преминат към клинични изследвания на тази техника веднага след влизането в сила на новия закон, което се очаква да се случи през октомври тази година, тоест децата заченати по този начин могат да се родят още през 2016 година.

Митохондриите са малките „акумулатори“ вътре в клетките на организма, те превръщат хранителните вещества в енергия за клетката.

Те имат собствена ДНК /не е свързано с това в ядрото на клетката/, функцията на която се състоят само в това да се контролира дейността на митохондриите и образуването на енергия за клетката.

Увреждането на тази митохондриална ДНК води до заболявания на тъканите и органите, изискващи голямо количество енергия – такива като мозък, сърце, скелетни мускули, черен дроб и бъбреци.

При обикновено зачеване на дете, то наследява почти изключително майчините митохондрии, тъй като тези на сперматозоида се изразходват при неговото движение към яйцеклетката, а останалите, обикновено се унищожават от женската полова клетка след оплождането.

И тъй като децата наследяват митохондриите само от своите майки, новият метод на ИВО заменя генетичния материал само в яйцеклетката, получена от жени, които са с дефектна митохондриална ДНК.

Аргументи против

Методът ин витро оплождане с 3-ма родители има и доста противници. Основният аргумент срещу легализацията на този метод е опасението, че това ще създаде прецедент и отваря вратите за узаконяване на други форми на генетични манипулации.

Опонентите посочват: „Ако се замени увреданата митохондриална ДНК за предотвратяване на генетични заболявания, то лесно може да се премине границата и да се достигне до епохата, в която ще започнат да се създават и „дизайнерски бебета“, тоест съзнателна манипулация на гените заради предпочитанията как да изглежда бъдещото бебе.“

Генетиците са обезпокоени от дългосрочните последствия от такава намеса в „зародишната линия“.

Тези генетични изменения ще присъстват във всички клетки на новия организъм във всички клетки на новия организъм и ще бъдат предадени на цялото поколение по женска линия и последствията от това към този момент не могат да бъдат предсказани.