Инфарктите и инсултите са изключително коварни заболявания. Най-малкото, защото обикновено се случват внезапно и неочаквано.

Предсказването им е трудно, предпазването от тях също е доста проблематично, поради ефектът на неочакването. По какво се различават инфарктът и инсултът?

Каква е разликата?

Инфарктът е частично или пълно увреждане на сърдечния мускул, което се случва в резултат на тромбоза на артериален съд, хранещ сърцето, когато се запушва от кръвен съсирек.

В резултат тъканите не получават достатъчно кислород и други хранителни вещества, и започват да загиват. Между впрочем, инфарктът не е задължително сърдечна патология.

Също се срещат инфаркт на червата, на бъбреците, на главния мозък и т.н.

Причините са сходни – атеросклеротично увреждане на артериите, снабдяващи вътрешния орган, аномалии в развитието на кръвоносните съдове или наследствени дефекти на съсирващата система, водеща до появата на тромби.

За да се предотврати катастрофа, е необходимо съблюдаването на прости правила – здравословен начин на живот и ежегодни пълни изследвания.

Инсултът представлява остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което се случва поради 2 причини – свиване и запушване на кръвоносните съдове на главния мозък, исхемичен инсулт и кръвоизливи в главния мозък, а също и на неговите обвивки – хеморагичен инсулт.

Днес тази патология подмладява, и инсулти се срещат не само при възрастни хора, но и при младежи, като се започне от 20 години.

Към причините за развитие на патологията се отнасят исхемия – недостатъчно снабдяване с кръв, изменение на стените на кръвоносните съдове.

При тромбоза се запушва кръвоносен съд, хранещ мозъка, което води до оток на мозъчната тъкан. При кръвоизлив се наблюдава разкъсване на артерия на главния мозък – такъв вид инсулт може да се случи на всяка възраст.

При емболия съсирек от мастноподобни вещества – ембола, блокира в кръвоносния съд и движението на кръвта се преустановява. Често такъв вид инсулт се развива след операция на сърце или при аритмия.

Инфаркт – ефектът на натоварването

Основните признаци на нестабилност на коронарния кръвен поток – проблеми с поносимостта на стандартните физически натоварвания.

Така, например на човек при ходене могат да безпокои стискаща болка в гърдите, съпровождаща се със задух, изчезващ в състояние на покой.

Много често при бързо ходене или ходене в планината могат да се появят неприятни усещания в гърдите, пречещи на продължаването на движението.

При спиране човек получава облекчение, тоест неприятните усещания в гърдите изчезват.

Възможно е и проявление на нетипична локализация на болката – в областта на лакътните или раменните стави, а също и наличието на стартови болки – при излизане навън сутрин се развива болков синдром, преминаващ в състояние на покой, а през целия ден сърдечни болки не безпокоят човека.

Най-опасният сигнал е появата на парене или стискане в гърдите нощем, а също и зачестяването на пристъпите на стенокардия през деня.

В подобни ситуации следва незабавно да се търси лекарска помощ. Ако ви безпокоят интензивни болки, съпровождащи се със силна слабост или студена пот, е необходимо колкото се може по-бързо да се извика бърза помощ.

Следва да се припомни, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания заема първи места. И затова е необходимо да се извършат профилактични мероприятия, влияещи на основната причина за развитие на болести на сърцето – хронични заболявания, характеризиращи се с абсолютно или относително нарушение на кръвоснабдяването на миокарда, поради увреждане на коронарните артерии.