Хелминотозите са заболявания, които се предизвикват от паразитни червеи. И могат да възникнат не само при хората, но и при някои животни, птици и растения.

Днес са известни около 400 вида хелминти, които са причина за различни инфекциозни заболявания у човека.

Разпространеността на инфекциите с паразити по света е доста голяма, като случаи на такива заболявания са възможни както в горещите тропици, така и в крайния север.

Паразитните червеи в процеса на еволюция са се приспособили към абсолютно всякакви природни условия. След попадане в човешкия организъм, хелминтите нарушават неговата функция, затова за тяхното отстраняване се прилагат различни противопаразитни средства.

Кои заболявания от групата на хелминтозите са най-разпространени и какви лекарства съществуват за лечението им?

Какви лекарства против паразитите съществуват?

Лекарства против паразитните червеи могат да действат на различни принципи:

• Едни препарати блокират съкращаването на мускулите на паразита, като загива или се изхвърля навън с непроменен вид, или се разгражда от чревните сокове на човека и отново се извежда навън.
• Други лекарства не дават на хелминтите възможност да усвояват глюкоза, в резултат на което загиват от глад.
• Трети вид препарати предизвикват нарушения в работата на стените на червата на самия червей, което също довежда до неговата смърт, поради липса на възможност да се храни.
• И най-накрая съществуват лекарства против паразити, които съчетават в себе си 2 или 3 ефекта, тоест притежават комбинирано действие.

Всички лекарства за лечение на хелминтози условно могат да се разделят на следните групи:

• Препарати, в състава на които влиза пирантел;
• С активна съставка мебендазол – Вермокс;
• Основното вещество е празиквантел – Азинокс;
• В техния състав влиза албеданзол;
• С активна съставка левамизол;

Всяко лекарство против паразити има свои показания – едни действат само на ларвите, а други както на ларвите, така и на възрастните индивиди.

Едни могат да се приемат от деца, а други – само от възрастни. Също изборът на препарата зависи от това в кой орган се намира паразитът – в червата или е с някаква друга локализация. Затова конкретното лекарството трябва да се изписва само от лекар.

За удобство противопаразитни препарати съществуват и под формата на таблетки и на прах за приготвяне на суспензия за вътрешен прием, и трябва да се разчете точното дозата за детето.

Глисти и лекарства срещу ентеробиоза

На почти всички ни е известно заболяването ентеробиоза. Особено добре са запознати с него тези, които имат малки деца.

Тъй като глисти, а именно от тях се предизвиква това заболяване, поне веднъж в живота, са били откривани в изпражненията на повечето деца, особено в предучилищна възраст.

А и дори това да не се е случвало, не е гаранция, че заболяване действително не е имало. Яйца на детски глист се откриват сравнително трудно, тъй като фекалният материал трябва да бъде пресен, събран в сутрешните часове и да бъде доставен в максимално кратки срокове в лабораторията.

В противен случай резултатът може да бъде неверен. По-информативните са пробите от кожните гънки в областта на ануса.
Също в диагностиката са много важни и клиничните проявления – това са сърбеж и парене в областта на ануса, особено през нощта.

Но всяка майка си задава въпроса какви лекарства се прилагат в случай на откриване на паразити у детето, обикновено се изписват мебендазол, пирантел или вермокс.