Какво представлява инфекциозната мононуклеоза?

Инфекциозната мононуклеоза или жлезна треска е често срещана вирусна инфекция, която протича с висока температура, болки в гърлото и увеличени лимфни възли.

Най-честият причинител на инфекцията е вирусът на Ебщайн-Бар /EBV/и най-често се проявява при тийнейджъри и млади хора.

Инфекцията обикновено преминава без лекарска помощ, въпреки че може да продължи от седмица до месец. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите и може да се направи в домашна обстановка.

Заразеният трябва да почива, да приема течности и медикаменти за сваляне на температурата. Сериозно усложнения рядко настъпват.

Какви са симптомите?

Повишена температура и възпалено гърло са честите начални симптоми при инфекциозната мононуклеоза. Температурата обикновено се задържа на повече от 101°F (38°C) и може да държи няколко седмици.

Гърлото става болезнено и зачервено поради възпалението на слизистите обвивки на гърлото, което може да предизвика болка при глътене и разговаряне.

Подути лимфни възли са още един чест симптом при мононуклеозата. Лимфните възли, които се намират в шията, подмишниците и ингвиналната област, стават увеличени и болезнени. Това се дължи на имунния отговор на организма срещу вируса.

Отпадналостта е общ симптом, който засяга пациентите с инфекциозна мононуклеоза. Поради интензивния борба на имунната система с вируса, засегнатите се чувстват изтощени и без енергия. Това може да доведе до физическа слабост и сънливост.

В допълнение към основните симптоми, инфекциозната мононуклеоза може да предизвика следните неприятни състояния:

 • Главоболие: Мигреноподобни или напрегнати главоболия са чести и могат да бъдат усилени при възпалените лимфни възли.
 • Обрив: Обрив по кожата, който се проявява като малки червени петна, може да се появи като симптом на инфекциозната мононуклеоза.
 • Общо неразположение: Засегнатите се често се чувстват неудобно, апатични и без настроение.
 • Липса на апетит: Загубата на апетит може да бъде симптом на мононуклеозата и да доведе до намаляване на телесното тегло.
 • Жълтеница: В редки случаи, мононуклеозата може да предизвика жълтеница, която се характеризира със жълто оцветяване на кожата и очите. Това е резултат от повишените нива на билрубин в кръвта.
 • Възпаление на слизниците – тонзилит: Възпаление на мекото небце и миндалините може да предизвика болка при глътене и разговаряне.
 • Болки в тялото: Мускулните и ставните болки са често срещани и могат да бъдат подобрени с отдих и аналгетици.
 • Увеличен далак и/или черен дроб: Рядко, инфекциозната мононуклеоза може да доведе до увеличение на черния дроб и далак. Това може да се прояви с жажда и увеличаване на мочени изделки.
 • Коремни болки: Някои пациенти се оплакват от болки в корема, които могат да бъдат свързани с увеличения далак.
 • Затруднено дишане: В редки случаи, мононуклеозата може да предизвика запушени дихателни пътища, което може да доведе до затруднено дишане.

Симптомите на инфекциозната мононуклеоза обикновено се разрешават с времето, и повечето пациенти се възстановяват напълно.

Какви са причините за инфекциозна мононуклеоза?

Причинител в мнозинството от случаите е вирусът на Ебщайн-Бар. Този силно заразен инфекциозен организъм е член на семейството на вирусите Herpesviridae.

Други вируси в това семейство са херпес симплекс, варицела зостер, цитомегаловирус и човешки херпес вирус тип 6 и 7. Цитомегало вирусът може да предизвиква инфекция, чийто симптоми силно наподобяват на тези при мононуклеоза.

Жлезната треска най-често се появява при хора на възраст между 5 и 25 години. Най-висока честота на възникване има на възраст между 15 и 25 години.

Малък процент от хората от тази възрастова група се заразяват всяка година. Инфекцията е с по-висока честота сред хората с по-висок от средния социално икономически статус.

Повечето хора в зряла възраст вече са били заразени с ЕВV вируса. Не всички, които биват изложени на вируса, обаче, развиват симптомите на мононуклеоза.

Веднъж заразен човек придобива имунитет към бъдещи инфекции, причинени от същия вирус. EBV вирусът се предава чрез излагане на телесни течности, съдържащи вируса.

Най-често се заразяването се осъществява чрез слюнка, оттук и наименованието „болест на целувката“ . Вирусът може също да се разпространи чрез кръвта или секрети от половите органи.

Лечение на мононуклеоза

 • За облекчаване на болките и сваляне на температурата използвайте парацетамол или ибупрофен;
 • За възпалението на гърлото можете да използвате таблетки за смучене или да си правите гаргара с топла солена вода по няколко пъти дневно;
 • Пийте много течности, за да избегнете дехидратиране;
 • Почивайте си в легнало положение и по възможност ограничете обичайните си дейности, докато се почувствате по-добре.
 • Избягвайте изморително физическо натоварване и упражнения с тежести, докато лекарят не ви позволи да ги възобновите. Далакът може да бъде разширен и физическото натоварване може да доведе до формирането на руптура. Повечето лекари считат, човек с установена мононуклеоза трябва да се въздържа от интензивни физически натоварвания поне месец, след появата на първоначалните симптоми или докато далакът се върне в обичайния си размер.

Медицинско лечение на жлезиста треска се назначава в редки случаи, когато възникнат усложнения.

Кортикостероидите се предписват в редки случаи на обструкция на дихателните пътища, хемолитична анемия – автоимунен процес, в който червените клетки се унищожават от имунната система. Антибиотици не се използват за лечение.