Какво е ингвинална херния?

Ингвинална херния се появява, когато тъкан, орган или част от орган излезе през дефект, който може да е вроден или придобит, на структурите от съединителна тъкан в ингвиналния канал.

Какви са симптомите?

  • Издутина в слабините или скротума. Издутина може да се увеличава постепенно за период от няколко седмици или месеца или може да се появи внезапно, след вдигане на тежки предмети, кашляне, навеждане или след силен смях. Много често хернията се прибира при лягане и подутината изчезва.
  • Болка и дискомфорт и слабините – усещането за дискомфорт се засилва при навеждане или вдигане на някакъв предмет. Въпреки че това в много случаи може да не се проявят тези симптоми.
  • При заклещване на хернията може да се появи внезапна много силна болка и системни симптоми като гадене и повръщане. Това състояние изисква спешна медицинска помощ, тъй като блокираните в херниалния сак коремни тъкани или органи, е възможно да започнат да некрозират.

Други симптоми:

  • Усещане за тежест и дърпане или парене в зоната на изсипването, също и в скротума или във вътрешната част на бедрото. При мъжете скротумът може да се подуе, а при жените подуването е обикновено е от едната страна в зоната на срамните устни.
  • Дискомфортъти болките изчезват при легнало положение . Това е най-вероятно, когато хернията е с по-голям размер.

При новородените и малките деца подуването се забелязва обикновено при лазене или когато плачат. Заклещването на част от коремните органи в херниалния сак по-често се случва при бебетата и малките деца, отколкото при възрастните. При заклещване бебета плачат и отказват да се хранят.

От какво се причинява?

Повечето случаи на ингвинална херния са в резултат на отвор в ингвиналния канал, който е трябвало да се затвори преди раждането, но това не се е случило.  Друга причина са отслабени коремни мускули поради напреднала възраст или поради прекомерното им натоварване. Рискът от поява на изсипване се увеличава при наднормено тегло или при вдигане на много тежки предмети, силна кашлица или напрягане в областта на корема. Този вид хернии са много по-чести при мъжете, отколкото при жените. Жените е по-вероятно да получат изсипване при бременност поради увеличеното налягане в коремната кухина.

Лечение на херния

Хирургията се прилага в повечето случаи за лечението на това състояние. Повечето лекари препоръчват операция, за да се предотврати заклещване. При кърмачета и малки деца поради повишения риск от заклещване винаги се извършва операция.

Ако хернията не ви създава дискомфорт може да се наложи операция. В периода на очакване на подходящо време за операцията рискът от заклещване не се увеличава и няма вероятност от други здравословни проблеми, ако оставите операцията за по-късно. В някои случаи, когато подуването е малко и безболезнено може никога да не се наложи да бъде коригирано с операция.

Консултирайте се с лекаря ви преди да започнете носите колани, тъй като в някои случаи могат да нанесат повече вреда, отколкото да донесат полза.

При дете със заклещване, лекарят при прегледа може да избута херниалното съдържимо обратно в коремната кухина. Но операция все още е належаща поради бъдещо ново заклещване.

Ако лекарят не може да върне херниалното съдържимо в коремната кухина при прегледа, на детето се поставя упойка, като главата му трябва да бъде по-ниско ниво от тялото и се поставя лед в областта на херниалния сак.

Ако херниалното съдържимо не се прибере от само себе си,лекарят прави нов опит да я избута в коремната кухина.

Ако херниалното съдържимо бъде „прибрана“ операцията може да се отложи за известно време. Но ако това не се случи,наложителна е незабавна хирургическа намеса.

Как да се предпазим от ингвинална херния?

  • Ако сте с наднормено тегло, трябва да направите всичко по силите си да го нормализирате с подходяща диета и спорт. Излишните килограми увеличават налягането в коремната кухина и се увеличава риска от появата ингвинална херния.
  • Избягвайте строгите диети поради вероятността от отслабване на мускулите на корема заради липсата на достатъчно витамини и белтъчини поради занижената консумация на храна.
  • Спрете цигарите – хроничната кашлица в резултат на пушенето, увеличава риска от изсипване;
  • Избягвайте напън при дефекация и уриниране, поради увеличаване на налягането върху коремните мускули.
  • Използвайте правилна техника за вдигане на тежести или тежки предмети, като съсредоточавате тежестта върху краката, а не върху гърба.