Какво е ингвинална херния?

Ингвиналната херния представлява медицинско състояние, при което тъкан, орган или част от орган излиза през дефект, който може да бъде вроден или придобит, на структурите от съединителна тъкан в ингвиналния канал.

Това е областта, която се намира в областта на ингвиналната област, която се намира в долната част на корема, близо до ингвиналния лист.

Тази област е изложена на значително напрежение и натоварване, тъй като там се намират различни структури, като мускули, сухожилия и съединителни тъкани.

Какви са симптомите?

  • Издутина в слабините или скротума. Издутина може да се увеличава постепенно за период от няколко седмици или месеца или може да се появи внезапно, след вдигане на тежки предмети, кашляне, навеждане или след силен смях. Много често хернията се прибира при лягане и подутината изчезва.
  • Болка и дискомфорт и слабините – усещането за дискомфорт се засилва при навеждане или вдигане на някакъв предмет. Въпреки че това в много случаи може да не се проявят тези симптоми.
  • При заклещване на хернията може да се появи внезапна много силна болка и системни симптоми като гадене и повръщане. Това състояние изисква спешна медицинска помощ, тъй като блокираните в херниалния сак коремни тъкани или органи, е възможно да започнат да некрозират.

Други симптоми:

  • Усещане за тежест и дърпане или парене в зоната на изсипването, също и в скротума или във вътрешната част на бедрото. При мъжете скротумът може да се подуе, а при жените подуването е обикновено е от едната страна в зоната на срамните устни.
  • Дискомфортъти болките изчезват при легнало положение . Това е най-вероятно, когато хернията е с по-голям размер.

При новородените и малките деца подуването се забелязва обикновено при лазене или когато плачат. Заклещването на част от коремните органи в херниалния сак по-често се случва при бебетата и малките деца, отколкото при възрастните. При заклещване бебета плачат и отказват да се хранят.

От какво се причинява?

Повечето случаи на ингвинална херния са в резултат на отвор в ингвиналния канал, който е трябвало да се затвори преди раждането, но това не се е случило.  

Друга причина са отслабени коремни мускули поради напреднала възраст или поради прекомерното им натоварване.

Рискът от поява на изсипване се увеличава при наднормено тегло или при вдигане на много тежки предмети, силна кашлица или напрягане в областта на корема.

Този вид хернии са много по-чести при мъжете, отколкото при жените. Жените е по-вероятно да получат изсипване при бременност поради увеличеното налягане в коремната кухина.

Лечение на херния

Хирургията се прилага в повечето случаи за лечението на това състояние. Повечето лекари препоръчват операция, за да се предотврати заклещване. При кърмачета и малки деца поради повишения риск от заклещване винаги се извършва операция.

Ако хернията не ви създава дискомфорт може да се наложи операция. В периода на очакване на подходящо време за операцията рискът от заклещване не се увеличава и няма вероятност от други здравословни проблеми, ако оставите операцията за по-късно.

В някои случаи, когато подуването е малко и безболезнено може никога да не се наложи да бъде коригирано с операция.

Консултирайте се с лекаря ви преди да започнете носите колани, тъй като в някои случаи могат да нанесат повече вреда, отколкото да донесат полза.

При дете със заклещване, лекарят при прегледа може да избута херниалното съдържимо обратно в коремната кухина. Но операция все още е належаща поради бъдещо ново заклещване.

Ако лекарят не може да върне херниалното съдържимо в коремната кухина при прегледа, на детето се поставя упойка, като главата му трябва да бъде по-ниско ниво от тялото и се поставя лед в областта на херниалния сак.

Ако херниалното съдържимо не се прибере от само себе си, лекарят прави нов опит да я избута в коремната кухина.

Ако херниалното съдържимо бъде „прибрана“ операцията може да се отложи за известно време. Но ако това не се случи,наложителна е незабавна хирургическа намеса.

Как да се предпазим от ингвинална херния?

Един от най-важните аспекти за предпазване от ингвинална херния е поддържането на здравословно тегло.

Наднорменото тегло настъпва с множество рискове за здравето, включително увеличен риск от развитие на хернии. По тази причина е важно да следвате балансирана диета и да се ангажирате с редовна физическа активност.

Консултирането със специалист в областта на диететиката може да ви помогне да изгубите излишните килограми по здравословен начин.

След като говорим за диета, е важно да се подчертае, че строгите и несбалансирани диети могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Те могат да доведат до отслабване на мускулатурата на корема, тъй като често не предоставят достатъчно витамини и белтъчини.

Затова е добре да се консултирате със специалист, който може да ви предостави персонализирана диета, съобразена с вашите нужди.

Пушенето също е фактор, който може да повиши риска от ингвинална херния. Хроничната кашлица и напрежението, които идват с този вреден навик, увеличават налягането в коремната област и могат да предразположат към появата на херния.

Затова, ако сте пушач, разгледайте възможностите за спиране на този навик, което не само ще ви помогне да се предпазите от хернии, но и ще подобри цялостното ви здраве.

Освен това, избягвайте напрежението при дефекация и уриниране. Прекомерното напрежение и напрежение на коремните мускули могат да предразположат към появата на ингвинална херния.

За да предотвратите това, се уверете, че вашият храносмилателен режим включва достатъчно фибри и вода, за да поддържа здрава и редовна столичка функция.

Ако сте склонни към запек или други проблеми с храносмилането, консултирането с гастроентеролог може да бъде от полза.

Също така, ако трябва да вдигате тежести или тежки предмети, внимавайте с техниката си. Вдигането на предмети по неправилен начин може да наложи натоварване на коремните мускули и да увеличи риска от херния.

Винаги използвайте правилната техника, като съсредоточавате тежестта върху краката и използвате стабилна позиция на гърба.

В заключение, ингвиналната херния може да бъде предотвратена или намалена чрез поддържане на здравословен начин на живот, включително поддържане на нормално тегло, спиране на пушенето, избягване на напрежението при дефекация и вдигане на тежести с правилна техника.

Следвайки тези съвети и консултирайки се със специалисти, можете да намалите риска си от развитие на ингвинална херния и да поддържате оптималното си здраве.