Тендовагинит – представлява възпаление на сухожилията и на техните обвивки.

За разлика от тендинита, се развива в областта на сухожилията, които имат влагалище – нещо като малък тунел, състоящ се от съединителна тъкан. Може да протича остро или хронично.

Проявява се с болки, усилващи се при движение. Възможен е оток и местно повишение на температурата.

При инфекциозни тендовагинити е наблюдават симптоми на обща интоксикация, неинфекциозните протичат без влошаване на общото здравословно състояние.

Лечението зависи от формата и от варианта на протичане на тендовагинита и може да бъде както консервативно, така и оперативно.

Тендовагинит – какво го различава от тендинит

Тендовагинит е възпаление, развиващо се в тъканите на сухожилието и на сухожилното влагалище. Страдат сухожилията, покрити с обвивка от съединителна тъкан в областта на предмишницата, китката, дланта, глезена, стъпалата и на ахилесовото сухожилие.

Тендовагинитът може да бъде инфекциозен и неинфекциозен, както остър или хроничен. Инфекциозните тендовагинити обикновено се лекуват оперативно, останалите – консервативно.

Причини за тендовагинит

Неинфекциозен патологичен процес може да се развие, вследствие на постоянно претоварване и свързваните с него микротравми на сухожилието и на неговото влагалище.

Такива тендовагинити възникват при хора с определени професии – пианисти, протоколчици, които пишат по цял ден на клавиатура, хамали и т.н.

В редица случаи се развива, вследствие на травми на сухожилията – разтягане или нараняване.

Неинфекциозен тендовагинит се развива понякога при ревматични заболявания. В този случай причина за него е токсичното реактивно възпаление.

Неспецифичен оможе да възникне при разпространение на инфекция от намиращо се в близост огнище на гнойна инфекция – при панариций, гноен артрит, остеомиелит или флегмон.

Специфична форма на заболяването може да се наблюдава при бруцелоза, туберкулоза, гонорея. Инфекциозните организми провокатори проникват в сухожилното влагалище с кръвообращението.

Как се развива възпалителното заболяване на сухожилията

Сухожилието е плътен нееластичен сноп, съединяващ кост и мускули или две кости. По време на движенията мускулите се съкращават, и сухожилието се измества спрямо околните тъкани.

В средната и прилежащата към мускула част сухожилията са покрити със съединителна тъкан.

С такова покритие е и синовиналната обвивка, образуваща малко количество мазна течност. Благодарение на това при движение сухожилието лесно се плъзга вътре в своеобразния си канал, без да среща съпротивление.

При възпаление и дегенерация на сухожилието или на сухожилното влагалище плъзгането се затруднява, възникват характерни за тендовагинита симптоми.

Какви са видовете тендовагинити

С отчитане на провокиращият фактор се разграничават:

 • Неинфекциозни тендовагинити, които на свой ред, могат да бъдат професионални, реактивни и посттравматични;
 • Инфекциозни, които се подразделят на специфични и неспецифични.

По отношение на характера на възпалителния процес се различават:

 • Серозни;
 • Серозно-фибринозни;
 • Гнойни;

С оглед протичането се разграничават остри и хронични.

Видове тендовагинит и лечение

Остър неинфекциозен

Тази форма обикновено се развива след претоварване, например, интензивна работа пред компютъра, при подготовка за изпити в музикално училище, както и за състезания.

Обикновено се засягат сухожилия и сухожилните влагалища на повърхността на дланите, по-рядко на стъпалата.

Срещат се също и тендовагинити на сухожилията на мускул на рамото.

Заболяването се развива остро. В засегнатата област се появява оток. Движенията стават силно болезнени и се съпровождат със своеобразно леко пукане в областта на засегнатото сухожилие.

При правилно лечение симптомите на остър тендовагинит напълно отшумяват в рамките на няколко дни или седмици.

Продължаващите прекомерни натоварвания на вече отслабеното от болестта сухожилие често водят до преминаване в хронична форма.

Препоръчва се ограничаване на натоварването върху крайника, възможно е това да стане с използване на ортези. На засегнатия участък се слага студено или лед.

При интензивен болков синдром се предписват обезболяващи. За лечение се използва физиотерапия, ударно-вълнова терапия.

При тендовагинити с много силни и продължителни болки, при които обезболяващите не действат, се правят лечебни блокади с кортикостероиди.

След отстраняване на болковия синдром се назначава лечебна гимнастика за укрепване на мускулите.

Остра посттравматична форма

Посттравматичната форма възниква при разтежения и травми в областта на китката. В анамнезата е характерна травма – падане върху свита или разгъната в китката ръка, по-рядко нараняване в самата област на китката. Наблюдават се отоци и болки в областта на увреждането.

Назначава се обездвижване с използване на превръзка или с гипс. В първите дни след травмата се прилагат студени компреси или лед към засегнатата област. След това се правят нагревки и се назначава фототерапия.

В много редки случаи, при значителен кръвоизлив в сухожилното влагалище, се извършва пункция за отстраняване на натрупалата се кръв. Симптомите на посттравматичната форма отшумяват за няколко седмици.

Хронична неинфекциозна форма

Може да е първично хронична форма или да се развие след остри неинфекциозни или посттравматични тендовагинити.

Причината е хронични микротравми, които водят до разрушаване на обвивките на сухожилията. Протичането е с рецидиви. Болезнените усещания се усилват при движение. Няма отоци и подуване.

При палпация се установява болезненост по самото сухожилие и пукане при движение. Специфична форма на хроничните неинфекциозни тендовагинити е частичното блокиране на сухожилието в костно-фиброзния канал.

Съществуват няколко синдрома, които са обусловени от стенозиращи тендовагинити.

Синдром на карпалния канал – развива се при свиване на този канал. При преглед се установяват болезнени усещания по сухожилието и нарушение на чувствителността в областта на 1-ви 3-ти пръст и по вътрешната повърхност на 4-ти пръст. Загуба на способност за извършване на точни и фини движения и намаляване на силата на дланта.

В период на обостряне на хроничните тендовагинити се назначава обездвижване на крайниците, както и физиотерапия – фонофореза с хидрокортизон, електрофореза с калиев йодит и новокаин.

При липса на ефект от консервативното лечение може да се прибегне до хирургична интервенция на сухожилните влагалища.

Остри инфекциозни тендовагинити

Инфекциозна форма на тендовагинити може да възникне при разпространение на гнойна микрофлора от разположено в близост инфекциозно огнище или от външната среда – при травма.

Най-често се развива в областта на сухожилните влагалища на пръстите на ръцете и в този случай се нарича сухожилен панариций.

Първоначално в областта на сухожилното влагалище се натрупва серозен ексудат. След това се образува гной. Отокът и натискът на натрупалия се гной върху околните тъкани предизвикват силни болки и се нарушава кръвоснабдяването на сухожилията.

Разпространението на гноя води до влошаване на общото състояние – телесната температура се повишава, възниква втрисане и изразена слабост. Наблюдава се значителен оток. Кожата в засегнатата област придобива червеникаво-синкав цвят.

В ранен стадий, преди формиране на гнойник, лечението на инфекциозните тендовагинити е консервативно – обездвижване, обезболяващи блокади с новокаин, терапия с ултравиолетови лъчи и лазерна терапия.

Как да се предпазим

Загрявката и натоварването представляват важна част от всяка физическа активност. Те не само помагат за подготовка на тялото за тренировка, но и намаляват риска от различни спортни наранявания, включително и тендовагинит.

Тендовагинитът е възпалително състояние на сухожилията, което често засяга ръцете и китките. За да се предпазите от този вид нараняване и да осигурите здравето на вашия мускулно-скелетен апарат, е важно да се съобразявате с някои основни принципи и правила.

 • Загрявка и разтягане:
 • Преди да започнете физическа активност, е изключително важно да извършите подходяща загрявка. Загрявката подготвя мускулите, ставите и сухожилията за упражненията, които предстои да правите. Тя трябва да включва кратки кардиоваскуларни упражнения, като бягане на място или скакалка, за да увеличите сърдечния ритъм и да подготвите тялото си за тренировка. След това извършете разтягателни упражнения за мускулите и сухожилията, които ще бъдат натоварвани по време на тренировката.
 • Постепенно увеличаване на натоварването:
 • Когато тренирате, е важно да увеличавате интензивността и обема на тренировката постепенно. Не се опитвайте да извършвате тежки упражнения или да натоварвате мускулите си изключително много, особено ако сте новачка. Постепенното нарастване на натоварването позволява на тялото ви да се адаптира и се предпазва от ненужни травми и наранявания.
 • Избягване на дейности, които държат ръцете над главата:
 • Една от обичайните причини за тендовагинит е продължителното задържане на ръцете над главата, например при боядисване на тавана. Ако се налага да извършвате подобни дейности, опитайте се да правите чести почивки и да сменяте положението на ръцете си. Това ще разпредели натоварването и ще намали риска от възникване на тендовагинит.
 • Избор на правилни обувки:
 • Обувките също могат да имат голямо значение за предпазване от травми и наранявания, особено ако сте активен човек. Изберете обувки, които са правилния размер и предоставят подходяща подкрепа за стъпалата и краката ви. Обувките трябва да бъдат удобни и да се адаптират към вашата физиология.
 • Правилно изпълнение на упражненията:
 • Ако спортувате редовно и изпълнявате интензивни упражнения, е от съществено значение да гарантирате, че ги правите правилно. Неправилната техника може да доведе до травми и болки в мускулите и сухожилията. Ако не сте сигурни как да изпълните определено упражнение, консултирайте се с инструктор във фитнес залата или с треньор, който може да ви научи правилната техника.
 • Подходящо възстановяване и отдих:
 • За да предпазите своето тяло от претоварване и износване, е важно да предоставите на мускулите и сухожилията си време за възстановяване. Почивката играе ключова роля в процеса на възстановяване и регенерация на тъканите. Уверете се, че давате на себе си достатъчно време за отдих между тренировките и не забравяйте да се хидратирате и храните правилно, за да поддържате оптималната си физическа форма.
 • Правилна храна и хидратация:
 • За да поддържате здравето на мускулите и сухожилията си, е важно да се храните правилно и да бъдете добре хидратирани. Включете в диетата си достатъчно белтъчини, витамини и минерали, които са важни за здравето на мускулите и сухожилията. Пийте достатъчно вода, особено по време на физическа активност, за да поддържате тялото си хидратирано и да предпазите от наранявания.

В заключение, предпазването на тендовагинит и други спортни наранявания изисква внимание към вашата физическа активност и здравословния начин на живот.

Спазването на горепосочените прости правила може да помогне значително за предпазването от тендовагинит и подобни проблеми.

Не забравяйте да се консултирате с професионалист, ако изпитвате болка или дискомфорт по време на тренировката, за да предотвратите по-сериозни наранявания.

Вашият мускулно-скелетен апарат заслужава грижа и внимание, за да можете да се наслаждавате на активен и здравословен начин на живот.