Тендовагинит – представлява възпаление на сухожилията и на техните обвивки.

За разлика от тендинита, се развива в областта на сухожилията, които имат влагалище – нещо като малък тунел, състоящ се от съединителна тъкан. Може да протича остро или хронично.

Проявява се с болки, усилващи се при движение. Възможен е оток и местно повишение на температурата.

При инфекциозни тендовагинити е наблюдават симптоми на обща интоксикация, неинфекциозните протичат без влошаване на общото здравословно състояние.

Лечението зависи от формата и от варианта на протичане на тендовагинита и може да бъде както консервативно, така и оперативно.

Тендовагинит – какво го различава от тендинит

Тендовагинит е възпаление, развиващо се в тъканите на сухожилието и на сухожилното влагалище. Страдат сухожилията, покрити с обвивка от съединителна тъкан в областта на предмишницата, китката, дланта, глезена, стъпалата и на ахилесовото сухожилие.

Тендовагинитът може да бъде инфекциозен и неинфекциозен, както остър или хроничен. Инфекциозните тендовагинити обикновено се лекуват оперативно, останалите – консервативно.

Причини за тендовагинит

Неинфекциозен патологичен процес може да се развие, вследствие на постоянно претоварване и свързваните с него микротравми на сухожилието и на неговото влагалище.

Такива тендовагинити възникват при хора с определени професии – пианисти, протоколчици, които пишат по цял ден на клавиатура, хамали и т.н.

В редица случаи се развива, вследствие на травми на сухожилията – разтягане или нараняване.

Неинфекциозен тендовагинит се развива понякога при ревматични заболявания. В този случай причина за него е токсичното реактивно възпаление.

Неспецифичен оможе да възникне при разпространение на инфекция от намиращо се в близост огнище на гнойна инфекция – при панариций, гноен артрит, остеомиелит или флегмон.

Специфична форма на заболяването може да се наблюдава при бруцелоза, туберкулоза, гонорея. Инфекциозните организми провокатори проникват в сухожилното влагалище с кръвообращението.

Как се развива възпалителното заболяване на сухожилията

Сухожилието е плътен нееластичен сноп, съединяващ кост и мускули или две кости. По време на движенията мускулите се съкращават, и сухожилието се измества спрямо околните тъкани.

В средната и прилежащата към мускула част сухожилията са покрити със съединителна тъкан.

С такова покритие е и синовиналната обвивка, образуваща малко количество мазна течност. Благодарение на това при движение сухожилието лесно се плъзга вътре в своеобразния си канал, без да среща съпротивление. При възпаление и дегенерация на сухожилието или на сухожилното влагалище плъзгането се затруднява, възникват характерни за тендовагинита симптоми.

Какви са видовете тендовагинити

С отчитане на провокиращият фактор се разграничават:

  • Неинфекциозни тендовагинити, които на свой ред, могат да бъдат професионални, реактивни и посттравматични;
  • Инфекциозни, които се подразделят на специфични и неспецифични.

По отношение на характера на възпалителния процес се различават:

  • Серозни;
  • Серозно-фибринозни;
  • Гнойни;

С оглед протичането се разграничават остри и хронични.

Видове тендовагинит и лечение

Остър неинфекциозен

Тази форма обикновено се развива след претоварване, например, интензивна работа пред компютъра, при подготовка за изпити в музикално училище, както и за състезания.

Обикновено се засягат сухожилия и сухожилните влагалища на повърхността на дланите, по-рядко на стъпалата.

Срещат се също и тендовагинити на сухожилията на мускул на рамото.

Заболяването се развива остро. В засегнатата област се появява оток. Движенията стават силно болезнени и се съпровождат със своеобразно леко пукане в областта на засегнатото сухожилие.

При правилно лечение симптомите на остър тендовагинит напълно отшумяват в рамките на няколко дни или седмици.

Продължаващите прекомерни натоварвания на вече отслабеното от болестта сухожилие често водят до преминаване в хронична форма.

Препоръчва се ограничаване на натоварването върху крайника, възможно е това да стане с използване на ортези. На засегнатия участък се слага студено или лед.

При интензивен болков синдром се предписват обезболяващи. За лечение се използва физиотерапия, ударно-вълнова терапия.

При тендовагинити с много силни и продължителни болки, при които обезболяващите не действат, се правят лечебни блокади с кортикостероиди.

След отстраняване на болковия синдром се назначава лечебна гимнастика за укрепване на мускулите.

Остра посттравматична форма

Посттравматичната форма възниква при разтежения и травми в областта на китката. В анамнезата е характерна травма – падане върху свита или разгъната в китката ръка, по-рядко нараняване в самата област на китката. Наблюдават се отоци и болки в областта на увреждането.

Назначава се обездвижване с използване на превръзка или с гипс. В първите дни след травмата се прилагат студени компреси или лед към засегнатата област. След това се правят нагревки и се назначава фототерапия.

В много редки случаи, при значителен кръвоизлив в сухожилното влагалище, се извършва пункция за отстраняване на натрупалата се кръв. Симптомите на посттравматичната форма отшумяват за няколко седмици.

Хронична неинфекциозна форма

Може да е първично хронична форма или да се развие след остри неинфекциозни или посттравматични тендовагинити.

Причината е хронични микротравми, които водят до разрушаване на обвивките на сухожилията. Протичането е с рецидиви. Болезнените усещания се усилват при движение. Няма отоци и подуване.

При палпация се установява болезненост по самото сухожилие и пукане при движение. Специфична форма на хроничните неинфекциозни тендовагинити е частичното блокиране на сухожилието в костно-фиброзния канал.

Съществуват няколко синдрома, които са обусловени от стенозиращи тендовагинити.

Синдром на карпалния канал – развива се при свиване на този канал. При преглед се установяват болезнени усещания по сухожилието и нарушение на чувствителността в областта на 1-ви 3-ти пръст и по вътрешната повърхност на 4-ти пръст. Загуба на способност за извършване на точни и фини движения и намаляване на силата на дланта.

В период на обостряне на хроничните тендовагинити се назначава обездвижване на крайниците, както и физиотерапия – фонофореза с хидрокортизон, електрофореза с калиев йодит и новокаин.

При липса на ефект от консервативното лечение може да се прибегне до хирургична интервенция на сухожилните влагалища.

Остри инфекциозни тендовагинити

Инфекциозна форма на тендовагинити може да възникне при разпространение на гнойна микрофлора от разположено в близост инфекциозно огнище или от външната среда – при травма.

Най-често се развива в областта на сухожилните влагалища на пръстите на ръцете и в този случай се нарича сухожилен панариций.

Първоначално в областта на сухожилното влагалище се натрупва серозен ексудат. След това се образува гной. Отокът и натискът на натрупалия се гной върху околните тъкани предизвикват силни болки и се нарушава кръвоснабдяването на сухожилията.

Разпространението на гноя води до влошаване на общото състояние – телесната температура се повишава, възниква втрисане и изразена слабост. Наблюдава се значителен оток. Кожата в засегнатата област придобива червеникаво-синкав цвят.

В ранен стадий, преди формиране на гнойник, лечението на инфекциозните тендовагинити е консервативно – обездвижване, обезболяващи блокади с новокаин, терапия с ултравиолетови лъчи и лазерна терапия.

Как да се предпазим

В повечето случаи тендовагинит може да се избегне като се спазват някои прости правила:

  • Винаги загрявайте, преди да започнете да тренирате;
  • Ако искате да увеличите натоварването при определено упражнение, трябва да го правите постепенно;
  • Избягвайте дейности, които изискват продължително да държите ръцете си над главата като при боядисване на тавана. Ако все пак се налага, правете чести почивки.
  • Носете обувки, които са ви по-мярка и се чувствате удобно в тях.

Ако спортувате редовно и по-интензивно обърнете внимание на това дали правилно правите упражненията. Препоръчително е да помолите инструктура във фитнес залата или треньора да наблюдават как изпълнявате определено упражнение, което смятате, че не правите правилно.