Много хора могат да си представят следната картина – на скамейка стои слаб, сбръчкан дядо, с бледа кожа, постоянно кашля и диша тежко.

Често в ръцете му има цигара, която въпреки влошеното си здравословно състояние, продължава да пуши.

Възможно е, разбира се, да не изпитва никаква радост, но и не може да се откаже от пагубния навик: „Пуша от 20 години как да ги оставя”.

Хроничната обструктивна белодробна болест е този тъжен финал, до който рано или късно пушачите с многогодишен стаж.

Пълното излекуване от тази болест е невъзможно, болният се налага ежедневно да приема голямо количество лекарства, да прави инхалации. 21 ноември е обявен за Световен ден на борбата с ХОББ.

Кои са най-сериозните препарати за лечение на това заболяване.

Що за лекарства са инхалационните кортикостероиди и в какво се състои особеността на тази терапия?

Какви са основните особености на ХОББ?

Хроничната обструктивна болест на белите дробове е едно от най-коварните заболявания, тъй като в продължение на много години не дава признаци за себе си.

Човек се събужда, започва да кашля, но след първата изпушена цигара това минава.

В рамките на деня отново започва да кашля, но не обръща особено внимание на това, като си мисли, че причината е простуда, влажно време, умора.

Тютюнопушенето е основната причина за това заболяване, но първите симптоми могат да настъпят няколко години след появата на този лош навик.

През всичките тези години човек, продължавайки да пуши, си мисли, че щом се чувства добре нищо не го заплашва.

Но след 7-10 години ежедневно изпушване от 10 цигари на ден и повече започва да се измъчва от постоянна кашлица, появява се задух, който се усилва при физическо натоварване.

Всяка простуда неизменно „се спуска надолу”, в резултат на което излекуването се отлага за няколко седмици.

В резултат рано или късно идва денят, когато човек разбира, че е наистина болен и трябва да потърси лекарска помощ.

Често след прегледа, попълване на въпросници, спирография и рентгеново изследване, с удивление научава от лекаря, че боледува отдавна.

Поради тази причина често болните за първи път търсят лекарска помощ, когато са в група В или дори с, съответно – 2 и 3 стадий съответно.

Коварството на тази болест се състои в това, че обструкцията на бронхите е на практика обратима, за разлика от бронхиална астма.

Как протича лечението на ХОББ?

След прегледите лекарят назначава при ХОББ лечение. Важно е да бъде отнесен към определена група – A, B, C, D, тъй като в съответствие с Националните препоръки и протоколи по лечението на тази болест, терапията за различните групи малко се отличава.

Инхалационни глюкокортикостероиди – що за лекарства са това?

Инхалационните кортикостероиди – това е най-удобната форма за доставка на хормонални средства, които проникват непосредствено към лигавицата на бронхиалното дърво.

Предимството за разлика от препаратите под формата на таблетки е избирателността на действието. На практика не се абсорбират в общото кръвообращение и няма ефект върху другите органи.

Понижават местните възпалителни реакции, намаляват отоците, образуването на слуз, за разлика от бронхолитиците, които само разширяват бронхите, оказват лечебен ефект.

Продължителното приложение на инхалационни кортикостероиди спомага за увеличаване на скоростта на форсираното вдишване за 1 секунда, понижава броят обостряния за период от година.