Добре е, когато човек знае колко е кръвното му, редовно го проверява и следи за състоянието на сърцето и на кръвоносните съдове.

Много хора в грижата за профилактика на заболявания като диабет и атеросклероза, редовно проверяват нивата на кръвна захар и холестерол. Но че е нужно да се прави изследване на нива на калий, знаят не всички.

Приблизително при 2-3% от населението като цяло и половината с хронични заболявания на бъбреците имат и още един медицински проблем, който потенциално заплашва здравето на сърцето – високо ниво на калий или хипокалемия.

Коригирането на нивата на този минерал е възможно чрез хранене и определени лечебни мероприятия. Защо не е желателно нивата на калий да са високи?

Калий в плазмата и бъбречна функция

Калият се отделя от организма чрез бъбреците, като се филтрира чрез урината. Затова всички патологии, които нарушават функцията на бъбреците, могат да доведат до хиперкалемия.

В крайна сметка, високото ниво на калий може да доведе до спиране на сърцето.

Макар и толерантността към повишени нива на минерала малко да се отличава при различните възрасти и пол, има определени граници на нормата.

Нива на калий са около 3.6-5.2 милимола на литър кръв се смятат за нормални. Според данни на специалисти, нивата на калий, превишаващи 7.0 ммол/л, могат да бъдат опасни, като това състояние изисква незабавно лечение.

В тежки случаи, когато не се провежда лечение, нивата на минерала е възможно да се вдигнат до много високи стойности и да предизвикат аномалии на сърдечния ритъм, които да се окажат фатални.

Защо е опасно за сърцето?

Важно е да се поясни, че повишаването на калия до критични нива протича не твърде често, защото обикновено такива състояния възникват при сериозни заболявания, в диагностиката на които се правят изследвания на нива на калий.

Излишъкът на калий може да предизвика мускулна слабост, да доведе до изменения в електрокардиограмата, която често се прав при подозрения за сърдечни заболявания или бъбречни страдания.

Високите нива на калий също могат да усложнят лечението на сърдечна недостатъчност, доколкото препаратите, използвани за подобряване състоянието на сърцето, могат да доведат до повишаване на калия.

Затова активното лечение на тази патология изисква постоянен контрол нивата на калий, особено ако се използват едновременно няколко типа лекарства.

Какви заболявания изискват контрол на калия?

Освен терапия на сърдечна недостатъчност, редовните изследвания на калия са необходими при заболявания като хипертония, възпалителни и автоимунни увреждания на бъбреците, захарен диабет и патологии на щитовидната жлеза.

Хиперкалемия обикновено възниква при остри или хронични бъбречни заболявания или сърдечна недостатъчност, особено при тези, които приемат препарати, които инхибират ренин-ангиотензин-алдостеронова система.

Тази система регулира артериалното налягане и балансът на течности в организма.

Лекарствата, които потискат функцията на тази система, включват инхибитори, които се използват за лечение на сърдечни заболявания.

Пациенти и лекари трябва строго да следят за лечението, да се коригират нивата на калия чрез промени в храненето и прием на определени препарати.

Промени в храненето при хиперкалемия и лечение

Лечението включва много прости изменения, сред които ограничаването на пъпеши, праскови и банани, които са естествени източници на калий.

Минералът лесно се усвоява в червата и постъпва в кръвта.

Храненето се коригира в полза на употребата на голямо количество продукти, които не съдържат калий и ниско негово съдържание.