Човек може да прекара инсулт по всяко време, дори преди раждането си – т.нар. вътреутробен инсулт. В началото на живота острото нарушение на мозъчното кръвообращение /ОНМК/ обикновено оказва по-дълбоко влияние върху мозъка от късния инсулт.

Различието между инсулта при възрастните и при децата може да се изрази с една дума – архитектура.
При инсулт в зряла възраст нормалната архитектура се променя.

Представете си строителство на нов дом. Построявате добра основа, изграждате здрава архитектура, стабилен покрив и т.н. Поставяте водопроводни тръби, изграждате електрическа мрежа и стени.

Новият ви дом е построен. След това става авария. Кола се забива в ъгъла на къщата ви. Фундаментът обаче е цял, здравите колони са запазили голяма част от дома ви, с покрива всичко е наред, електрическата мрежа функционира. Трябва да ремонтирате само една стая.

Инсултът във зряла възраст засяга нормално развитият мозък. Размерът и местоположението на нарушеното кръвообращение определят какви навици са изгубени.

Инсултът в детството – промяна на архитектурата

Сега си представете, че съседът ви строи дом, но не е добър строител. Основите не са равни, а колоните на сградата са криви.

Всичко, което се строи на този фундамент и на колоните, изпитва върху себе си влиянието на лошото качество на основните конструкции на сградата. За да се ремонтира този дом, трябва първо да се събори и да се започне от начало.

Инсултът в детството влияе на това как се развива мозъка, който в ранна възраст е чист лист.

Невроните още не са решили, какво искат да бъдат, кога да пораснат, и независимо от това какво ще бъде написано на този лист, това ще повлияе на бъдещото развитие на мозъка.

Децата се отличават с огромна пластичност на мозъка. След инсулт често те правят удивителни неща, ако се има предвид тежестта на увреждането на главния мозък.

Има класически примери за деца, при които ОНМК разрушава цялото полукълбо. При възрастен такъв инсулт би обрекъл човек на съществуване в специално заведение за целия му останал живот, но някои деца живеят нормално с половината си мозък.

Те могат да се научат да четат, да пишат, имат чувство за хумор, действат ефективно и се наслаждават на живота. И е неправилно е да се описва, че детският мозък след подобно състояние има лоша архитектура.

Всъщност може да се смята, че има превъзходна архитектура, като се отчита степента на увреждане на главния мозък.

Влиянието на инсулта върху мозъка до неговото пълно формиране силно се отличава от въздействието му върху напълно развития мозък.

Процесът на възстановяване в тези 2 случая също значително се различава. Само мозъкът на човек в зряла възраст се възстановява.

При децата това състояние става част от развитието на мозъка. Следователно трябва да определим кога мозъкът „узрява“, а това се случва, когато е напълно сформиран. Но кога се случва това – отговорът е към 25-тата година.

Младите прекарали инсулт могат упорито да работят за възстановяването на мозъка си. Те могат да положат повече усилия за възстановяването, а усилията в този процес са важни, тъй като не само укрепват сърцето, белите дробове и мускулите, но и стимулират измененията в мозъка.

Други предимства на младите е, че обикновено имат по-малко заболявания освен инсулта, отколкото тези, които го прекарват в по-напреднала възраст.