Изследване, проведено от специалисти от Университета Отаго в Нова Зеландия показва, че 3 месеца интервални тренировки с висока интензивност спомогнали за намаляване или за обръщане на сърдечната функция при възрастни с диабет тип 2.

Захарната болест може да бъде преборена

И всичко това без каквито и да е никакви промени в хранителния режим или приемани лекарства.

Интервалните тренировки с висока интензивност представляват кратки серии, в които упражненията са при максимум усилия, сред които спринт или бягане нагоре по стълбите. Тази активност се редува с упражнения със средна интензивност, сред които умерено бягане или бързо ходене.

В новозеландския експеримент доброволците изпълнявали 25-минутни кръгови тренировки, при които упражненията са в рамките на 10 минути. А останалите са с при ниска и средна активност.

Участниците тренирали всеки ден в продължение на 3 месеца.

Резултатите показват, че характерните изменения в сърдечната функция, предшестващи исхемичната болест на сърцето от тренировките били обърнати.

Няма ефективно лечение за сърцето при диабет

Изследователите поясняват, че до сега не съществува ефективно лечение на сърдечни болести при диабетиците. Макар поддържането на нивата на глюкоза в кръвта отдавна престана да предизвиква трудности, болестта и нейните усложнения на този фон не се отменят.

И сърдечно-съдовите усложнения досега остават водеща причина за смъртта при болните от диабет по целия свят.

Резултатите от изследването нагледно показват, че тренировките с висока интензивност могат да осигурят евтин, практичен начин за предотвратяване на ранни сърдечни последствия на диабет тип 2.

Интересно е, че още преди началото на изследването учените си задавали въпроса, могат ли изобщо диабетиците усърдно да тренират, да се отчитат техните проблеми със здравето?

Участието в експеримента било доброволно и от него може да се излезе всеки момент.

Резултатите показват, че високоинтензивната програма с упражнения за възрастни с диабет тип 2 е напълно безопасна и приемлива.

Част от участниците напускат експеримента, но повече от 80% тренират непрекъснато за 3-месечен период.

Естествено, при тях показателите за аеробна вместимост и реакцията на лявата камера на натоварване са най-добри, които са съпоставими с аналогичните показатели на здрави хора.