Интервално гладуване - профилактика или опасност за здравето
Диети и Отслабване

В стремежа си към отслабване много хора проявяват небивала изобретателност и понякога, дори стигат до абсурд. Вечната борба с наднормените килограми ни кара да изпитваме върху себе си десетки различни диети.

Едни спират да ядат определени храни, други пресмятат всяка изядена калория. Не по-малко популярни са хранителните системи, които ни призовават да ядем всичко, което си поискаме, но в определено време. Какво представлява храненето по график и какви видове съществуват?

Интервално гладуване - особена система на хранене

Това е нов тренд /Intermittent fasting / в света на отслабването, борба със старостта и различните заболявания, но всъщност е лечебно гладуване, за което още нашите майки и баби са знаели.

Привържениците на лечебното гладуване винаги са били много. Ето сега и системата на хранене „intermittent fasting” или прекъснат пост в обновената версия дойде при нас от Холивуд и т.нар. Силиконова долина.

Интересът към тази система на хранене възниква неслучайно. През 2016 г. молекулярен биолог от Япония получава Нобелова награда в областта на медицината и физиологията.

Още през 90-те години той се занимавал с изучаване на механизмите на автофагията – частичното изяждане на клетките от самите себе си.

Оказва се, че по този начин клетките могат да се избавят от своите увредени участъци и да се възстановят, като процесът на възстановяване влияе на нивата на енергия в клетките.

Ако не получат енергия отвън, те са принудени да попълват недостигащи запаси, които не помагат да се избавим от дефектните белтъчини и органели. Именно за този механизъм се захванаха и съвременните привърженици на интервалното гладуване.

Според тях периодичният отказ от храна позволява на организма да се съсредоточи върху почистването на ненужния отпадък и да се заеме със самовъзстановяване. Естествено, че трябва да се спазват нормите за калоричност и принципи на здравословния начин на живот.

Интервалното гладуване днес бързо набира популярност. Ръководители на големи компании дори си организират корпоративно гладуване, с цел оздравяване и подобряване на умствените способности на собствените служители. Немалко са феновете на фастинга и в Холивуд.

Облекчена версия на гладуване 16/8 или 14/10

Тази схема на хранене предполага разделение на денонощието на 2 „прозореца” – хранене и глад. По-популярна и по-лесна за реализация. За хранене по нея за денонощие се отделя 8 часа на хранене, а за гладуване – 16 часа.

По-облекчена версия 14/10 – 14 часа гладуване и 10 часа хранене, е препоръчителна и за жени. Така например, мъжете трябва да се въздържат от хранене от 20:00 до 12:00 часа, а жените до 10:00 часа. Удобно време за вечеря и закуска след 14-16-часовият глад човек избира сам за себе си.

По време на гладните часове задължително трябва да се пие достатъчно количество вода. Разрешено е да се пие кафе без захар и сметана, чай и други диетични безалкохолни напитки.

Гладуването не е безобидно – струва ли си да рискуваме здравето си

Много от нас забелязват, че след обилно хранене се чувстват отпаднали, появява се сънливост, намалява трудоспособността, и не ни се иска нищо друго освен да си полегнем.

Всичко това означава, че колкото по-малко ядем, толкова по-добре се чувстваме. Но не трябва да изпадаме в крайности.

Достатъчно е 1-2 пъти седмично да си устройваме разтоварващи дни, като ограничаваме обема на храненето или похапвайки само плодове и зеленчуци.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 32

Malchugani.com banner

Редактор