Наскоро медиите съобщиха за смъртта на кралицата на соула Арета Франклин от рак на панкреаса. С какво е опасна тази болест и как навреме може да се разпознае?

Кралицата на соула е първата жена, чието име е положено в Залата на славата на рокендрола. През 2008 г. списанието Rolling Stone я обявява за най-великата певица в историята.

Франклин бе на 76 години, през последните 8 тя се бори с рак на панкреаса

Това заболяване се среща сравнително рядко. Според прогнозата на Националния институт за рака САЩ, през 2018 г. такава диагноза получават приблизително 55 000 американци, което съставлява 3.2% от новите случаи на рак. Но от тези хора ще умрат повече от 44 000, 5-годишната преживяемост от рак на панкреаса не превишава 8-9%.

В структурата на онкологичните заболявания у нас по данни от края на 2017 у нас от рак на панкреаса годишно се разболяват по около 1000 българи.

Средната възраст на разболелите се мъже е около 64 години, а на жените – 70 г. При мъжете рак на панкреаса се среща по-често и заема в структурата на общата онкологична заболеваемост 9-то място, при жените – 10-то.

Сред разпространените рискови фактори са употреба на спиртни напитки, тютюнопушене, чревоугодничество, захарен диабет, цироза, хроничен панкреатит, ниска физическа активност. При 10% от болните развитието на заболяването е свързано с наличие на известни наследствени синдроми.

Най-разпространените са:

  • синдром Пейтц-Егерс – доброкачествено заболяване, при което се наблюдава развитие на злокачествени тумори на дебелото и тънкото черво;
  • синдром на Линч – генетично обусловено заболяване, което се проявява с образуване на полипи в тънкото и в дебелото черво;
  • синдром на наследяване на рак на млечната жлеза и на яйчниците, свързан с мутациите на гените BRCA;

В ранния етап ракът на панкреаса се проявява със симптоми, сходни на множество други заболявания. Сред тях са запек – 13%, слабост – 23%, общо неразположение и подуване на корема – 31%.

Развитието на диабет често маскира това заболяване. Понякога при човек се подозира язва на стомаха или заболяване на жлъчния мехур. Основните симптоми са болка и жълтеница, които се наблюдават при 90% от болните.

Жълтеницата е признак на увреждане на панкреаса от злокачествен тумор

Заболяването е коварно – често първите симптоми се проявяват в късни стадии, когато туморът притиска съседните органи, води до запушване на протоци и интоксикация на организма с продукти от разпада на тумора.

За откриване на тумора се използват ултразвук и компютърна томография. Тези методи позволяват визуализирането не само на разпространението на първичната туморна маса, но и оценка за наличието на метастази и съпътстващи патологии. За уточняване на диагнозата се използва биопсия на тумора.

При лечение на рак на панкреаса хирургичната интервенция има смисъл само при липса на метастази. Също се използва радиотерапия и химиотерапия.

Прогнозата е неблагоприятна – дори след операцията продължителността на живота на пациентите обикновено не превишава 2 години.

На практика винаги ракът на панкреаса е представен от аденокарцином, но понякога туморът се образува от невроендокринни клетки. Този тумор се поддава на лечение много по-добре.

Именно такъв е бил случаят на основателя на Ейпъл, който е имал всички шансове успешно да се излекува. Но вместо медицинска помощ прибягва до билколечение, иглотерапия, ходене при медиуми.

Когато потърсил помощ туморът вече бил дал метастази в черния дроб. Лекарите се борели за неговия живот 7 години, но болестта се оказва по-силна.