От Бостънския университет предупреждават, че инжекции кортикостероиди, които се бият в ставите, при артрит могат да предизвикат прогресиране на болестта и ускорено разрушаване.

Кортикостероидите може да са разрушителни за ставите

Инжекциите хидрокортизон са най-често предписвани при артрит, тъй като бързо и ефективно облекчават болката и повишават подвижността на ставите.

Използват се и от професионалните спортисти при травми, когато трябва по-бързо да се върнат към състезания. В инструкциите към кортикостероидите има информация за страничните ефекти от тяхното инжектиране в ставната кухина, но е възможно да са по-опасни, отколкото се е смятало по-рано.

В изследването взели участие 459 души на възраст от 37 до 79 години, на които през 2018 г. бият инжекции с хормони в ставите на коляното или на бедрата.

При 36 души /8%: 19 мъже и 17 жени/ след това се развиват усложнения. На 30 души от тази група бият инжекции с хидрокортизон в тазобедрената става и на 6 в коленната.

При 26 от тях болестта през следващата година прогресира в ускорено темпо.

Четирима души – 0,9%, получават фрактури, вследствие на твърде големите ставни увреждания.

Неправилни предположения и пагубно въздействие на ставите

При 3-ма души – 0,7%, ставите бързо се разрушават, което води до загуба на костна маса. Още трима развиват усложнения, свързани с артрита.

Според самите лекари в миналото се е съобщавало на пациентите, че инжекциите с хормони, дори и да не спомогнат за намаляване на болките, няма да навредят. Но може би това съвсем не е така.

Инжекциите с кортикостероиди могат, освен странични ефекти, да повишат риска от ускорено разрушаване на ставите.

Изследователите препоръчват да се спре изписването на хормонални ставни инжекции при незначителни показания.

Наистина осигуряват бързо обезболяване, но настоящото изследване показва, че могат да допринесат за разрушаване на ставите.

Затова е желателно да се потърсят други методи за облекчаване на болките при артрит. В такива ситуации обаче е трудно да се направи правилна преценка, болезнените усещания са почти нетърпими и инжекциите са най-бързият начин за справяне с тях.