Австралийски учени от Университета на Кунсланд доказаха безопасността и ефективността на народното средство под формата на инжекции със стерилна вода подкожно за намаляване на болките в гърба по време на раждане.

Инжекциите с вода облекчават болките в гърба при раждане

Експертите отбелязват, че за разлика от обичайните родилни болки, болезнените усещания в гърба са непредсказуеми и могат да продължат между контракциите без прекъсване.

Повечето обезболяващи от болките в гърба при раждане не са спасение, тези усещания понякога се запазват, дори при епидурална упойка.

Инжектирането на стерилна вода в областта на гърба подкожно досега много лекари определят като „акушерско вуду”, в повечето болници този метод не се използва.

В изследването били използвани данни от един британски и 15 австралийски родилни домове за повече от 1000 родилки, които са раждали в периода от 2012 г. до 2017 г.

Част от тях получили инжекции вода, а друга част плацебо под формата на физиологичен разтвор.

Двойно намаление на болките в гърба при раждане след инжекции с вода

Оказва се, че броят на родилките, съобщили, че болките в гърба след инжекции с вода са намалели минимум двойно, в сравнение с тези, на които прилагали плацебо.

Ефектът от инжекцията за тези участнички се запазвал двойно в продължение на 90 минути и повече.

Учените стигат до заключението, че подкожните инжекции с вода са лесен и безопасен и достатъчно ефективен метод за намаляване на болките в гърба при раждане.

Този метод по никакъв начин не влияе на резултата и не причинява вреда нито на детето, нито на майката.

Вместо рисковите епидурални упойки, които предизвикват истински ужас у родилките, тъй като не се знае какви може да са последствията, то инжекциите с вода може да са добро решение за облекчаване на болките по време на раждането.

Не е ясно само дали едно изследване е достатъчно, за да се твърди до колко са безопасни тези инжекции, и дали вкарването на обикновена стерилна вода в гърба подкожно остава без последствия.