Агенция Блумбърг публикува класацията на страните по ниво на здраве на населението за 2019 г. Общо в изготвения здравен индекс попадат 169 държави.

В списъка се разполагат според редица критерии, които определят здравословното състояние на тяхното население.Например, достъп до чиста вода, санитарни условия и прочие.

При изготвяне на класацията информационната агенция използвала данни от Световната здравна организация, от ООН, а също и от Световната Банка.

Къде живеят най-здравите хора на света

На първо място е перлата на Пиренейския полуостров - Испания.

В сравнение с предходната класация за 2017 г., средиземноморската държава се изкачва с 4 позиции нагоре, като отнема първенството на Италия.

Последната пада една позиция надолу и заема второто място. Първата тройка с най-здравите нации се затваря от Исландия, през 2017 г. бе на второ място.

На четвърто място е Япония, която се изкачва 4 позиции нагоре. 5-та в списъка е Швейцария, през 2017 г., заемаща 3-то място.

Каква е тайната на Испания, Италия и Куба

Възможно е тайната на първенството на Испания и Италия да се дължи на средиземноморската диета.

Към това мнение се придържат изследователи от медицинския факултет на Университета Навара, Испания.

Жителите на Средиземноморието употребяват много зехтин и масло от ядки, затова сред тях има и много дълголетници и по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Куба заема 30-то място и изпреварва САЩ с 5 позиции. Това е единствената държава с толкова висок показател за здраве населението, доходите, в която са ниски.

Изследователи от отдела по здравеопазване на Американската асоциация на адвокатите смятат, че причината може да е в това, че в Куба повече внимание се обръща на профилактичните мерки. А в САЩ основен акцент се поставя непосредствено на откриването и лечението на заболявания.

Бедната карибска държава е пример как с малко пари може да се постигне сравнително високо ниво на здраве на населението.

Гърция – най-здравата нация на Балканите

В южната ни съседка Гърция очакваната продължителност на живота надминава 80 години, може би по същата причина, поради която Испания и Италия са обявени за най-здравите нации на света.

Със средиземноморската диета и сравнително доброто здравеопазване Гърция заема 26-то място в класацията на Блумбърг.

Изненадващо е, че дори Македония е 12 места преди България в класацията по здраве на населението. Сърбия е едно място преди нея, макар и в двете държави доходите да са по-ниски, отколкото у нас.

Турция е на 51-во място в класацията, много по-напред в класацията. Неслучайно много българи ходят да се лекуват в югозападната ни съседка.