Последните данни от гражданска защита на Италия са се все положителни, епидемиологичната обстановка се нормализира в цялата страна.

Над 98% отрицателни тестове за COVID-19 за 24 часа

За първи път от 2 март новите заболели за 24 часа паднаха под 500, а случаите на летален изход под 100, докато оздравелите са над 2100.

Общо са направени над 36 000 PCR за коронавирус от тях 451 са положителни или 1,2%, тоест 98,8% са отрицателни проби за COVID-19, което е повече от успокоително.

Кривата на заболеваемостта показва завръщане в началото на епидемията в страната, данните се водят от 26 февруари. Все още има какво да се желае, докато бъдат достигнати нивата от преди тази дата и може да се обяви край на пандемията.

В свое изявление пред медиите премиерът на Италия анонсира отварянето на границите от 3 юни.

Потвърдените случаи на коронавирус в Италия надхвърлят 225 000, като от тях над 32 000 са с летален изход, оздравелите са над 127 000.

Към днешна дата активните случаи над 66 000, от тях над 10 000 са хоспитализирани, 749 са на интензивна терапия, тоест вероятно са интубирани или малко над 1% от общия брой на активните. Преобладаващата част от активните случаи са на домашно лечение – 84% или над 55 000.

В тежко състояние в Италия с коронавирус са под 750 заболели

В пика на пандемията в страната в тежко състояние бяха над 4000 болни, което бе и основната причина за изчерпване на капацитета на редица болници в Северна Италия.

За щастие, всичко това е минало, въпреки предвижданията, че може да има втора вълна на пандемията през есента.

Разбира се, това никой не би могъл да го прогнозира, но мненията са разнопосочни, възможно е втората вълна да се размине изцяло, но по-скоро преобладава становището, че ще е доста по-лека от преминалата.

Най-малкото лекарите вече са подготвени, разполагат с утвърдени протоколи за терапия, които предстоят да се усъвършенстват в следващите месеци, когато се очаква да е спокойно, поне в Северното полукълбо.

В Италия и днес отчитат намаляване на хоспитализираните – 13 са успели да се измъкнат от интубация, а други 104 са изписани от белодробни и инфекциозни отделения.

PCR тестовете, които са направени в Италия от началото на епидемията, надхвърлиха 3 млн., като най-много естествено са в регион Ломбардия, където основно бяха заразените.

Регионът с център Милано продължава да бълва най-много нови заразени и за предходните 24 часа са потвърдени 175 нови случаи, над 15 000 са потвърдени като летален изход от общо над 85 000 случая. Смъртността в региона е изключително висока, може би около 15-16%.

4 региона отчитат 0 нови с COVID-19, 1 е в Северна Италия

4 региона на Италия днес отчитат по 0 нови заразени, ако задържат така около седмица могат спокойно да обявят край на епидемията.

Първият регион е Умбрия с център Перуджа с население близо 900 000. Остров Сардиния също дава признаци на изчистване от COVID-19 пандемията, но са необходими още няколко дни всички тестове да са отрицателни, за да може да се обяви официално.

Останалите 2 са по-малкия и рядко населен Молизе и Калабрия, който е с население от около 2 млн. души и обхваща най-южната част на италианския полуостров.

Допълнителен фактор за зануляването на новите заболели в тези два региона е горещото време през предходните дни, което се задържа около седмица.

Това е достатъчно да се забави разпространението на коронавируса и дори напълно да се неутрализира.

Възможно е при горещо време симптоматиката да не се проявява, тъй като инфекцията затихва още в начален стадий.

Тенденцията в Южна Италия заболеваемостта да е доста по-ниска, отколкото на север, е още от началото на карантината в страната.

Очакванията бяха и южната част на страната да пламне, но това не се случи, което би било опасно, поради по-ниския стандарт и недостатъчната обезпеченост на болниците.

Това обаче не се случи, факторите са множество, един от тях може би е по-слабата населеност на юг и едва след това по-топлият климат и преобладаващите слънчеви дни.