След като средиземноморски диети от Италия, Гърция, Испания и Кипър завладяха целия свят от Калифорния до Австралия, днес на мода е така наречената скандинавска диета. Според специалистите тя е изключително лесна за спазване и не изисква особени усилия.

Диети, които ни учат да ядем само определен тип храна всъщност за обречени още от самото начало. Защо ли? Ами защото на човек еднообразното хранене бързо му омръзва и започва да губи интерес към определения тип храна. Например диетата от зеле - в началото е вкусна, дори много, но скоро не искате дори и да чуете за зеле.

Норвежката диета обаче не е такава. Тя, подобно на средиземноморската диета, е много разнообразна и по тази причина лесна за спазване. Концентрира се върху разнообразното хранене с продукти от предимно естествен произход.

Скандинавската диета се отличава с това, че храната се дели на 15 групи - плодове и зеленчуци (особено боровинки, зеле, варива и кореноплодни зеленчуци), картофи, пресни билки, гъби, ядки, пълнозърнести храни (например овес), месо от диви животни, риба, черупчести морски дарове, водорасли и други. Ако обърнете внимание ще забележите още едно предимство на скандинавската диета - храните са преобладаващо органичен произход.

Основните насоки са следните: да се поемат повече калории от растения и по-малко от месо; да се увеличи максимално консумацията на морска, речна и езерна храна (риба и други подобни); храната от дивата природа винаги да се предпочита пред тази от фермите (доказано е, че месото от дивеч например е много по-богато на нутриенти от това, което идва от ферма);

За 26 седмици (около половин година) хората подложени на скандинавската диета се отървали от средно около 3 - 4 килограма мазнини повече в сравнение с хора подложени на други диетични режими и всичко това без да гладуват, без да се ограничават от нищо и без усилени тренировки, а загубата на мастна тъкан била основно от бедрата и корема.