Учени от Университета на Невада предупреждават за още една опасност в лятната жега, а именно изгарянията от контакт с нагорещената пътна настилка.

Нагорещен асфалт и тротоари през лятото – сериозна опасност

Тяхното неотдавнашно изследване показва, че в жегата хората често влизат в болница със сериозни изгаряния, предизвикани от нагорещен тротоар.

Резултатите от научния труд се основават на данните от центъра по изгаряния на Университета на Невада. За 5-годишният период на изследвания те установяват 173 случаи на изгаряния, свързани с пътна настилка.

Съпоставяйки информация за времето с датата на регистрация на изгаряният, авторите също установяват, че преобладаващият брой от тях 88% стават, когато навън е било не по-малко от 35 градуса по Целзий.

Ако температурата се повишавала до 40,5 градуса, то с много пъти нараствал риска от изгаряне от пътното покритие.  

Макар и такива случаи да са само малка част от общото количество на изгарянията, изискващи медицинска помощ, авторите отбелязват, че те предизвикват постоянна тревога в районите с горещ климат.

Всеки, който е ходил през лятото по нагорещен асфалт, трябва да знае, че пътните настилки и тротоарите добре поглъщат топлината от слънцето. А това означава, че тротоарните плочки може да са много по-горещи от околния въздух.

Изгаряния от втора степен при контакт с асфалт и тротоар при горещо време

При екстремно високи температури, над 40 градуса, а на слънце през лятото може да стане и повече, пътните и тротоарните настилки се нагряват до толкова, че предизвикват изгаряния от втора степен за броени секунди.

В някои случаи, според авторите, изгарянията се задълбочават и от допълнителни травми, получени по време на ПТП, най-често от триене, при което се надира кожата.

Учените споменават също и за случаи на хора, паднали от инсулт, гърч и наркотична интоксикация, не са могли да станат от нагорещения асфалт. Изгаряния получават също и хора с диабет в последен стадий, тъй като техните нервни окончания са по-малко чувствителни към температура.

Според авторите, по-предразположени към риск от изгаряне от пътното покритие са жертвите на ПТП, възрастни и инвалиди, а също млади хора често не осъзнаващи опасността от горещото пътно покритие.