Наскоро учени откриха белтък, който търсят от много отдавна. Този белтък се активира в кисела среда и може да защити тъканите от увреждане, възникващо по време на инсулт, сърдечен пристъп, рак и всякакво възпаление.

Увреждане на тъканите – кой ген е виновен за това

При всички изброени патологии в тъканите възниква хипоксия – недостиг на кислород и се образува микросреда, богата на киселини.

Тежката локална ацидоза – подкисляване предизвиква увреждане на тъканите и болка.

Според изследователите от Медицинския институт Джон Хопкинс натрупването на киселина отваря каналите на клетъчните мембрани, което предизвиква аномално струпване на йони вътре в клетките, и в крайна сметка води до тяхното препълване и загиване.

Белтъците, които образуват тези канали, в тези случаи не са били идентифицирани.

За да се реши тази загадка, изследователската група разработва метод на бързо тестване на клетки. Изследователите разработват човешки клетъчни линии с добавяне на флуоресцентна молекула.

Нейната светлина се включвала, в случай ако йонните канали се отваряли в отговор на киселината.

Когато тестват няколко хиляди варианта, учените най-накрая намират търсения белтък. Оказва се представител на по-рано неизвестното семейство протеини  активирани от протони хлорни канали – РАС.

Малко кислород и намаляват уврежданията от инсулт и рак

Установило, че се управлява от ген с название ТМЕМ206. Инактивацията на този ген надеждно потиска активността на канала в отговор на киселината и уврежданията на главния мозък след исхемичен инсулт намалели.

Този ген е еволюционно консервативен и се открива в повечето живи същества, дори и в рибите, което предполага неговата значима роля във физиологични и патологични процеси. Каква е именно тази роля, учените смятат да изяснят.

Любопитно е, че TMEM206 е един от гените, по които най-често се отличават между тибетците и китайците.

Това навежда на мисълта, че в хода на еволюцията този ген е модифициран за управление на процесите на адаптация към недостиг на кислород.

Това е може би една от причините тибетците да са по-здрави, техните тъкани издържат повече на хипоксия, поради голямата надморска височина.