НЕ е много елементарна дума, кратка и ясна. Защо обаче ни е толкова трудно да я казваме?

Защо е трудно?

Може би защото човек сякаш ни се моли нещо и да му отказваме не ни е особено удобно, а да не говорим, че е и неловко. На това са ни учили още в детството.

Тук можем да добавим и желанието да бъдем добри и страха да не си развали отношенията с околните.
Пред какви проблеми ни изправя неумението да казваме НЕ?

Освен че ругаем себе си за малодушието и мекушавостта, че се съгласяваме да направим това, което не смятаме за нужно, вместо да се посветим на нещо действително важно и ценно.

Имам ли право?

За да отказваме спокойно и уверено, е необходимо първо да си присвоим правото да казваме НЕ.

Този на който му е трудно да отказва, дълбоко в душата си е убеден, че другите хора са по-ценни и по-достойни, отколкото той самия, а техните цели и потребности са по-важни.

Това не е така – вашите планове са не по-малко ценни от желанията на околните.

Помнете, че имате право да се разпореждате с времето и парите си по собствено усмотрение, право да не отговаряте на чуждите очаквания и да не се чувствате егоисти, да отказвате това, което не е подходящо за вас.

Можете да направите пауза и да кажете, че не сте готови да отговорите сега, и ви трябва време да помислите.

Вие можете да оказвате помощ в пределите на своите възможности, без да ощетявате собствените си интереси.

Например, ако можете да погледате детето на приятелка, без да променяте плановете си, само за 3 часа, а не за 6, имате пълното право да ѝ кажете за това – такива са границите на вашата помощ. 3 часа вместо 6 не ви правят лош човек и лош приятел.

Напротив тези граници укрепват уважението между вас и помагат да се отнасяте една към друга с по-голямо внимание.

Доброжелателно, но твърдо

Да се научите да казвате „НЕ“, без да се чувствате виновни от това ще ви помогнат някои неособено хитри психологически трикове:

• Репетирайте

По-добре с хора, на които не се страхувате да отказвате. Много е важно да постигнете тон, при който вашето НЕ да звучи едновременно доброжелателно и твърдо.

• Заемете правилната поза

Гърбът трябва да е изправен, брадичката трябва да е леко повдигната, погледът в събеседника – и не е нужно да извръщате поглед.

• Говорете кратко

Ако това не ви е близък човек, не е нужно да му обяснявате причината за отказа. Но ако е значим за вас, обяснете му с две думи, с какво е свързано вашето нежелание да му помогнете, например – „Не, сега не мога да ти услужа с пари, тъй като нямам, извини ме“.

• Изгонете чувството за вина

Да, възможно е, да ви се наложи да се сблъскате с раздразнението и недоволството на околните. Но ако съумеете да преживеете тези неприятни моменти, ще забележите, че с всеки следващ път вашата чувствителност се понижава.

Как правилно да отказвате?

Ето няколко фрази, които ще ви помогнат вежливо да откажете това, което не желаете да направите:

1. Не, в този ден съм зает, за съжаление, имам важна работа.
2. Не благодаря, това не ми е интересно.