Успешните на пръв поглед хора са нещастни вътрешно. Когато реалността не отговаря на очакванията, животът се намира в дисбаланс.

Ако един човек не осъзнава какво всъщност желае, и не признава това, което вече има, успехът няма да му носи щастие. За да постигнете баланс и да живеете осъзнато, трябва редовно да си задавате следните въпроси.

1. Правилно ли съм фокусиран?

Повечето специалисти по управление на времето съветват да правим, колкото се може повече в максимално кратки срокове. Истината е обаче, че в съзнанието ни във всеки един момент има задачи, които са важни и които не са такива.

Мислите, че ще успеете повече, ако работите повече? Със сигурност не. Продуктивността започва с планирането и с грамотното поставяне на приоритети.

Преди да се захващате за всичко наред и да се вкарвате в състояние на стрес, че не успявате в нищо, се запитайте действително ли тази задача изисква вниманието ми?

2. Мисля ли позитивно?

Към коя страна на живота ви сте съсредоточени – върху това, което вече имате, или това, което не ви достига? Върху двете – ще кажете с половин уста най-вероятно.

Но вслушайте се в себе си внимателно и си отговорете честно, какви мисли преобладават в съзнанието ви – положителни или отрицателни.

Не трябва да зацикляте върху това, което нямате. Мозъкът ни е като радио – ако го настроим на вълна всичко да е лошо, така и ще бъде.

Ако пък изберете нещо по-оптимистично, то положителните изменения няма да ви оставят дълго време да чакате
Мислите пораждат енергия.

Опитайте се да бъдете благодарни за това, което имате. Умението да цените това, с което разполагате е неизменна част от прогреса.

3. Как се отнасям към трудностите

Дори и да мислите страшно позитивно, пак ще имате проблеми. Това е неизбежно. Да контролираш винаги и всичко е невъзможно. Просто приемете този факт и се замислете, как възприемате трудностите.

• Когато в живота ви се случи нещо деструктивно – болест, уволнение, катастрофа, развод, за вас това края на света ли е или начало на нов етап от живота?

• Ако се появи ваш опонент, как го възприемате като лично оскърбление или като шанс да станете по-добри?
• Когато се сблъсквате с голям проблем, се хващате за главата и възкликвате – но защо на мен?! Или гледате на препятствието като на трамплин към нови висоти?

Правилно сте разбрали – трудностите е необходимо да се разглеждат от позицията на възможностите.

Същевременно е безсмислено да се обвинявате за пропуснатите възможности. Например, баща ви ви е дал голяма сума пари с указанието да ги използвате умно.

Но вие вместо да ги вложите в бизнес, сте си купили кола и скоро след това сте катастрофирали в нея и от нея нищо повече не става.

Можете колкото си искате да се обвинявате, но това няма да помогне. Това е в миналото – направете си изводите и вървете напред.

4. Какво правя, за да прогресирам?

Не е важно колко ви е коефициента на интелигентност и колко дипломи имате – интелектът и знанията без действия са напълно безполезни. Предприемете реални стъпки.

По-добре да следвате добро дневно разписание, отколкото превъзходен план за някой абстрактен бъдещ ден.

5. Какви инструменти ми помагат да постигам успех?

Много малко неща в живота ни се случват от само себе си. Повечето положителни изменения изискват доста сериозни усилия.