Екип учени от САЩ демонстрираха възможност за използване на неинвазивни биоелектрически методи за терапия на възпалителни заболявания.

Те показват, че използването на ултразвук наистина може да подобри състоянието на животни с артрит. Технологията също може да се използва за терапия на възпалителни заболявания на червата.

Кога артритът ще започне да се лекува с ултразвук 

В хода на лечението изследователи под ръководството Крис Пулео въздействали с ултразвук на клетки на далак. В резултат на това въздействие нивото на възпаление се понижавало, а симптомите на артрит отслабвали.

Учените също показват, че аналогично ултразвуково въздействие на клетките на черния дроб може да способства за нормализиране нивата на кръвна захар.

Използването на неинвазивни устройства позволило целенасочено да се влияе на определени нервни пътища, блокирайки така възпалението.

Ултразвукът е потенциален заместител на съществуващата терапия, основно с медикаменти. Внедряването му в клиничната практика може да направи лечението на много възпалителни заболявания по-ефективно и удобно за болния.

В бъдеще се планира изучаването на всички особености на новия метод на терапия, който предполага използването и върху хора.

Как гените на артрита помагат на предците ни да оцелеят

Артритът е заболяване, което доста влошава качеството на живот – болките в ставите на ръцете могат да затруднят извършването на елементарни движения, като отваряне на кутии и обуване на чорапи.

Но гените, свързани с артрита и с предразположеност към по-къси кости, остават неизменни през целия процес на еволюция. Благодарение на тях предците ни успяват да повишават своята устойчивост на студения климат.

Генетичната мутация се повтаряла нееднократно, след като неандерталците мигрирали от Африка и Азия.

Сега носителите на тази мутация са милиарди, среща се при почти половината европейци и азиатци, а в Африка почти не се среща. При милиони хора болестта преминава в активен стадий.

Учените, провеждали експерименти с мишки, стигат до заключението, че по-късите кости, по-рядко се чупели и второ, по-трудно измръзвали.

Това помогнало на древните хора да оцелеят в по-студените условия, в сравнение с тези, с които са свикнали.

Оказва се, че артритът е цената, която плащаме, за да живеем в умерения климатичен пояс, затова би било добре, ако може да се лекува с ултразвук.